Dato:            22. december 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12102-233

Sagsbeh.:   tfp

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 120 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. november 2006

 

Spørgsmål 120:

"Vil ministeren oplyse, hvad der gøres for at forbedre/styrke efterbehandlingen, så det sikres, at høreapparaterne også anvendes efter udlevering?"

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at det i henhold til bekendtgørelse om godkendelse af private leverandører af høreapparater indgår som et godkendelseskrav, at effekten af høreapparatbehandlingen skal dokumenteres ved hjælp af måling og/eller patientinterview og skal anføres i en journal for den pågældende person.

 

Med henblik på at styrke efterkontrollen har DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium, der godkender og fører tilsyn med de private høreapparatleverandører, taget initiativ til at gennemføre en undersøgelse af tilfredsheden med høreapparatbehandlingen hos de private. Bl.a. undersøges det, hvor længe borgeren anvender høreapparatet, og hvor meget høreapparatet har hjulpet på hørelsen. Initiativet er et første skridt til en egentlig monitorering af kvaliteten hos de godkendte, private høreapparatleverandører. 

 

DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium oplyser, at man i samarbejde med sygehusejerne har indført en lignende kvalitetsmonitorering på de offentlige høreklinikker. 

 

Jeg kan endvidere oplyse, at uanset, om man har fået høreapparat i det offentlige sygehusvæsen eller hos en godkendt, privat høreapparatleverandør, har man ret til at modtage gratis instruktion og undervisning i brug af høreapparatet. Borgeren modtager bl.a. vejledning om, hvordan høreapparatet skal betjenes og vedligeholdes, tilvænningsproblemer, og borgeren lærer at erkende muligheder og begrænsninger ved at anvende høreapparat.