Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1131-108

Sagsbeh.:   TNE

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 116 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. november 2006

 

Spørgsmål 116:

"Ministeren bedes kommentere følgende uddrag af et brev fra en patient med vægtproblemer, herunder om det refererede er en adfærd man kan og bør forvente fra en praktiserende læge:

 

"På et tidspunkt gik mit vægttab helt i stå, og for at holde mig i gang, gik jeg til min læge, og spurgte om jeg ikke godt måtte komme bare en gang i mellem og blive vejet, men fik bare at vide første gang, at jeg bare skulle spise sundt, dyrke masser af motion og så ellers melde mig ind i en alle disse klubber, som kun er ude på at tjene penge på folk som vejer for meget. Men det er svært at tage imod råd, fra folk som ikke aner noget om, hvad det vil sige at være overvægtig. Hvis det var så simpelt som min læge sagde, så var der jo ingen overvægtige. Han kom også med en enkelt bemærkning om at jeg kunne tage en folder på vej ud af døren, hvor der stod noget om korrekt kost.""

 

Svar:

Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag på det foreliggende grundlag. Den omhandlede patient har mulighed for at klage over lægens faglige virksomhed til Patientklagenævnet, ligesom patienten har mulighed for at klage over lægens opførsel til det amtslige samarbejdsudvalg, som i øvrigt overgår til de nye regioner pr. 1. januar 2007.

 

Jeg vil gerne henlede opmærksomheden på, at forebyggelsesområdet, herunder problemerne med overvægt, er et centralt indsatsområde for regeringen, også i relation til indsatsen i almen praksis.

 

Jeg kan oplyse, at der ved den seneste ændring af landsoverenskomsten om almen lægegerning, der fastlægger de nærmere vilkår og honorarer m.v. for almen praksis, pr. 1. april 2006 er indført et styrket grundlag for systematisk og målrettet forebyggelse i almen praksis. Den nye overenskomst muliggør bl.a., at lægen og en patient med vægtproblemer kan aftale forløb med henblik på opfølgning og fastholdelse af den nødvendige indsats for, at patienten kan tabe sig. Lægen kan bl.a. gennemføre motiverende samtale og foretage en vurdering af patientens risiko for udvikling af alvorlige kroniske sygdomme samt aftale mål for forebyggelse og behandling af denne risiko.     

Jeg vil også fremhæve, at regeringen med initiativet ”Gang i Danmark” sætter et markant fokus i 2007 på fysisk aktivitet. Formålet er først og fremmest at give befolkningen lyst til at bevæge sig noget mere og udbrede viden om de gavnlige virkninger, som fysisk aktivitet har på sundheden. Det skal bl.a. ske ved at opfordre idrætsforeninger, patientforeninger og andre frivillige organisationer, arbejdspladser m.v. til at indgå partnerskaber om konkrete initiativer på fysisk aktivitet og gerne i samarbejde med de enkelte kommuner rundt om i landet.

 

Endelig vil jeg nævne, at regeringen, i forbindelse med den netop indgåede aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2007-2010, har aftalt med partierne bag satspuljeforliget, at anvende 50 mio. kr. til målrettet indsats for vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne. Dette sker i forlængelse af sidste års satspuljeaftale om ekstra 83 mio. kr. til en målrettet indsats for overvægtige børn og unge.

 

 

 

 

 

 

 

Â