Dato:            22. november 2006

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2006-1530-88

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       SUU spm. 108 – kosmetisk behandling

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 108 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. november 2006

 

Spørgsmål 108:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. november 2006 fra Bente Henriksen, Carefull ApS vedrørende kosmetiske behandlinger, jf. alm. del – bilag 96"

 

Svar:

Det fremgår af henvendelsen af 13. november 2006, at Bente Henriksen er autoriseret sygeplejerske og driver skønhedsklinikken Carefull ApS, som hovedsageligt udfører kosmetisk behandling ved hjælp af non-ablative lasere, Intenst Pulserende Lys (IPL), Botox og ikke-permanente fillers. I henvendelsen anføres det bl.a., at erfarne sygeplejersker er kvalificerede til at udføre flere former for ikke-kirurgisk kosmetisk behandling end dem, som arbejdsgrupperne nedsat af Sundhedsstyrelsen anbefaler i udredningen ”Kosmetiske behandlinger – operative indgreb brug af elektrisk udstyr m.v.”, som blev offentliggjort i oktober 2006.

 

Som det vil være udvalget bekendt, er der på baggrund af en lang række konkrete sager om bivirkninger og alvorlige komplikationer ved kosmetisk behandling fundet behov for en retlig regulering af kosmetisk behandling. Et enigt Folketing vedtog i maj 2006 lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed. Denne lovs § 71 bemyndiger Sundhedsstyrelsen til at fastsætte nærmere regler om kosmetiske behandlinger, behandlingsmetoder og behandlingsudstyr til brug for kosmetiske behandlinger, der medfører risiko for patientsikkerheden, herunder risiko for komplikationer eller bivirkninger.

 

I forbindelse med lovforslagets behandling oplyste jeg, at alle kosmetiske operationer og kosmetiske behandlinger, der indebærer betydelig usikkerhed for patientsikkerheden, vil blive forbeholdt læger, hvorimod andre kosmetiske behandlinger stadig vil kunne udføres af ikke-læger, idet det dog kan være relevant at stille nogle basale krav om uddannelse inden for det kosmetiske område.

 

Styrelsens overvejelser vil tage udgangspunkt heri. Styrelsen vil i den forbindelse i sine overvejelser inddrage ovennævnte udredning, som er udarbejdet af 3 arbejdsgrupper nedsat af styrelsen til at foretage en udredning vedrørende kosmetiske behandlinger samt komme med anbefalinger i forhold til den forestående retlige regulering af kosmetiske behandlinger. I arbejdsgruppen om kosmetisk behandling, der ikke er kirurgisk, har deltaget såvel læger som andre relevante fagpersoner, bl.a. repræsentanter fra Dansk Sygeplejerråd og repræsentanter fra Dansk Kosmetologforening og kosmetologuddannelserne. Styrelsen har efter offentliggørelsen i oktober 2006 modtaget 80-90 høringssvar vedrørende udredningen, herunder høringssvar fra Bente Henriksens advokat samt fra Dansk Sygeplejeråd. Høringssvarene vil naturligvis også indgå i styrelsens overvejelser.

 

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke taget stilling til omfanget og det nærmere indhold af den forestående regulering; det gælder også spørgsmålet om adgangen til at anvende laser, Intenst Pulserende Lys (IPL), botox og ikke-permanente fillers.

 

Det forventes, at Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om kosmetisk behandling vil kunne træde i kraft i løbet af foråret 2007.