Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

GMC/ J.nr. 2007-907

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. marts 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 1.februar 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 98 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 98:

 

”Hvordan vil ministeren sikre, at der er et tilstrækkeligt antal kommunale sagsbehandlere i kommunerne, der er uddannet til at kunne håndtere de særlige problemstillinger, som prostituerede står overfor? Ministeren bedes i den forbindelse oplyse om, hvordan hun vil styrke de kommunale sagsbehandleres faglighed på området?”

 

 

Svar:

Der er taget en række initiativer for at sikre, at bl.a. kommunale sagsbehandlere har den fornødne viden og kompetence i mødet med borgere, der prostituerer sig.

 

De socialfaglige og sundhedsfaglige medarbejdere i kommunerne kan have behov for at tilegne sig særlig viden i forhold til at kunne identificere og handle målrettet, når de møder en borger, der prostituerer sig. Dette fordrer sikker viden om konsekvenserne ved at være prostitueret eller ved at være pårørende til en prostitueret.

 

Prostitution er ofte tabubelagt, hvorfor medarbejderne kan have behov for viden om, hvordan man kan komme ind på emnet. Derfor tilbyder Kompetencecenter Prostitution opkvalificering af kommunale medarbejdere samt andre fagfolk, der kommer i berøring med prostitutionsfeltet.

 

Kompetencecenter Prostitution har oprettet en telefonrådgivning, hvor sagsbehandlere og andre fagpersoner kan få rådgivning omkring den enkelte borger, der prostituerer sig. (fysiske, psykiske og sociale risici forbundet med prostitution, lovgivning m.m.)

Derudover underviser Kompetencecenter Prostitution studerende på De sociale Højskoler.

 

Kompetencecenter Prostitution udarbejder pt. en håndbog med fokus på handleanvisninger og henvisningsmuligheder, som vil blive tilbudt alle kommunale socialforvaltninger mv.

 

Der eksisterer ikke i dag en samlet lærebog om prostitutionsfeltet. Derfor udarbejder Styrelsen for Specialrådgivning og Social Service en lærebog rettet mod studerende på Center for Videregående Uddannelse (CVU) - herunder også kommende socialrådgivere. Lærebogen tematiseres omkring prostitutionens omfang og former, de prostitueredes sociale baggrund og prostitutionslivet, samt indsatsmuligheder i forhold til prostitution, herunder  forbyggende indsatser, sociale og sundhedsmæssige tilbud til kvinder i prostitution og de sociale tilbud ved ophør med prostitution.

 

Et andet initiativ, der skal bidrage til opkvalificering af kommunale sagsbehandlere, er Kompetencecenter Prostitutions udvikling af en undervisningsfilm. Filmen vil skitsere væsentlige emner og problematikker herunder prostitutionens årsager, skadesvirkninger, fastholdende faktorer og lovgivningen på området. Yderligere skal filmen informere om de forskellige grupper af prostituerede, herunder stofmisbrugende prostituerede, udenlandske og handlede kvinder til prostitution og unge i prostitution. 

 

Filmen kan dels benyttes i undervisningen på de sociale Højskoler, men kan også inddrages på personalemøder o.l. i de kommunale forvaltninger.

 

Til den del af spørgsmålet som omhandler kontanthjælp mv., har beskæftigelsesministeriet oplyst følgende:

 

”Beskæftigelsesministeriet har ikke særlige regler om sagsbehandling i relation til prostituerede, og ministeriet har ikke planlagt initiativer, der specielt skal styrke sagsbehandlingen i relation til denne gruppe. Ministeriet har imidlertid taget en række initiativer, der generelt skal styrke indsatsen for ledige og især for personer, der har gået passive på kontanthjælp og starthjælp i mindst et år. 

 

Kommunalreformen har medført, at der er færre og større kommuner, og at der er etableret nye jobcentre i kommunerne. Denne samling af indsatsen for de ledige, der hermed er sket ved årsskiftet, vil til sammen medvirke til, at der skabes bedre rammer for at tilgodese behovet for en beskæftigelsesrettet indsats hos grupper med særlige behov, som f.eks. prostituerede.

 

Regeringen har tillige afsat 0,5 mia kr. til initiativet ”en ny chance til alle” til sagsbehandling og aktive tilbud til personer, der har gået passive i mindst et år. Der er som inspiration til den kommunale indsats oprettet en særlig hjemmeside om ”ny chance til alle”, der henvender sig til sagsbehandleren og lederen, der har brug for inspiration til kommunens indsats for at få passive kontant- og starthjælpsmodtagere i job”.

 

Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af spørgsmål 97 alm. del.

 

 

Claus Hjort Frederiksen

 

/ Peter Juul