Besvarelse af spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for det eksisterende lovgrundlag samt praksis for politiets behandling af sager om mindreårige prostituerede, som kan være ofre for menneskehandel, herunder eventuel kontakt til andre relevante myndigheder.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Politidirektøren i København og Politimesteren i Hillerød om en udtalelse.

 

Politidirektøren i København har oplyst følgende:

 

”Det kan i den anledning oplyses, at udenlandske prostituerede på gaden ofte opholder sig i Danmark i strid med udlændingelovens regler.

 

Københavns Politi tager på den baggrund kontakt til Udlændingeservice, der herefter har mulighed for at træffe afgørelse om udvisning samt mulighed for at give den pågældende indrejseforbud.

 

Københavns Politi tager endvidere kontakt til NGO-organisationen ”Reden – Stop Kvindehandel” (RSK), således at der kan skabes en forbindelse mellem kvinden og RSK.

 

Københavns Politi forsøger endvidere at få oplysninger om eventuelle bagmænd.

 

Det er Københavns Politis opfattelse, at mindreårige udenlandske piger, der træffes i prostitutionsmiljøet, hurtigst muligt skal placeres i lukkede institutioner, således at eventuelle bagmænd ikke kan tage kontakt til pigerne, og således at pigerne ikke får mulighed for på ny at vende tilbage til prostitutionsmiljøet.”

 

Politimesteren i Hillerød har oplyst følgende:

 

”Når politiet kommer i kontakt med mindreårige asylansøgere, bliver denne opgave håndteret ved at placere de mindreårige asylansøgere på relevante opholdssteder, hvorefter de sociale myndigheder underrettes og inddrages. Når politiet har anbragt de mindreårige asylansøgere på relevante opholdssteder er ansvaret for disse mindreårige herefter hos de sociale myndigheder, som med hjemmel i Serviceloven har mulighed for at træffe passende afgørelser for at beskytte de mindreårige mod eventuelle bagmænd.

 

Politiet kan i den forbindelse, efter anmodning, assistere de sociale myndigheder med at udføre en sådan beslutning; herunder transportopgaver, tilstedeværelse ved forkyndelse, m.v.”

 

Som det fremgår af udtalelserne fra Politidirektøren i København og Politimesteren i Hillerød, bistår politiet de sociale myndigheder og udlændingemyndighederne i forbindelse med disse myndigheders opgaver i medfør af henholdsvis social- og udlændingelovgivningen. Politiet har således efter politilovens § 2, nr. 6, til opgave at yde andre myndigheder bistand efter gældende ret.

 

Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at de relevante bestemmelser i forbindelse med politiets indsats mod bagmændene til prostitution og menneskehandel navnlig er straffelovens §§ 228-229 om rufferi mv. samt § 262 a om menneskehandel. Der henvises i den forbindelse til Rigspolitichefens strategi af 29. september 2006 for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd, der blev sendt til Folketingets Socialudvalg den 5. oktober 2006.