Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2006-4713

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 20.december 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18.december 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 80 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 80:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. november 2006 vedr. merudgiftsydelse jf. servicelovens § 84, jf. alm. del - bilag 62.”

 

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til mit brev til Kjeld Arlander af 15. november 2006, som vedlægges til orientering.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Karin Ingemann

 

 

 

 

 

 

 

Bilag:

Brev til Keld Arlander af 15. november 2006


Kjeld Arlander

Hasselbakken 50

8361 Hasselager

 

 

Dato: 15. november 2006

 

 

Kære Kjeld Arlander

 

Tak for dit brev fra 11. september 2006, hvor du stiller en række spørgsmål om merudgiftsydelse efter servicelovens § 84 til personer med diabetes.

 

Indledningsvis kan jeg oplyse, at servicelovens § 84 blev ændret ved det politiske forlig om førtidspensionsreformen, der trådte i kraft den 1. januar 2003. I forbindelse med førtidspensionsreformen blev de forskellige tillæg til førtidspensionen afskaffet. Samtidig blev det aftalt, at de handicapkompenserende ydelser skulle samles i serviceloven.

 

I den forbindelse blev både bagatelgrænsen på 6.000 kr. årligt og satserne for merudgiftsydelse fastlagt. Minimumsbeløbet for merudgiftsydelse blev i forbindelse med forliget aftalt til 18.000 kr. årligt.

 

Baggrunden for bagatelgrænsen var, at der derved kunne ske en væsentlig besparelse i de administrative udgifter, idet mange borgere før fik udbetalt relativt små beløb i merudgiftsydelse. Minimumsbeløbet blev samtidig fastlagt på et relativt højt niveau. Dels fordi merudgiftsydelsen for nye førtidspensionister skulle afløse blandt andet bistands- og plejetillæggene og dels fordi der ved det høje beløb kunne tages højde for en del af de ulemper og ikke specificerbare merudgifter, der måtte være ved at skulle klare sig i dagligdagen med en varig funktionsnedsættelse.

 

I forhold til dine konkrete spørgsmål kan jeg oplyse, at Socialministeriet i forbindelse med satspuljeaftalen for 2006 fik tildelt 1,5 mio. kr. til at foretage en undersøgelse af insulinkrævende diabetikeres faktiske kost – og kostudgifter, sammenlignet med raske danskere på samme alder og i samme livssituation.

 

Socialministeriets har i løbet af foråret og sommeren 2006 arbejdet med at afdække en række faglige og tekniske problemstillinger i forbindelse med en sådan kostundersøgelse. Dette arbejde har været nødvendigt, da Socialministeriet ikke har erfaringer med kostundersøgelser fra andre områder.

 

Socialministeriet har nu, på baggrund heraf, anmodet Danmarks Fødevareforskning om at varetage kostundersøgelsen – i samarbejde med Landbohøjskolens Fødevareøkonomiske Institut. Undersøgelsen forventes igangsat snarest – og vil blive færdiggjort i 2007.

 

Afslutningsvis kan jeg oplyse, at Socialministeriet hurtigst muligt vil offentliggøre resultaterne af undersøgelsen. Der er ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til i hvilken form resultaterne skal offentliggøres, ligesom det præcise tidspunkt ikke er fastlagt endnu. Det er dog hensigten, at diabetesundersøgelsens resultater skal kunne fremlægges i forbindelse med den redegørelse der skal fremsendes til Folketinget i maj 2007 om virkningerne af førtidspensionsreformen.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Eva Kjer Hansen

Â