Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

HBM/ J.nr. 2006-4453

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

Dato: 5. januar 2007

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. december 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 71 (SOU Alm. del).

­

Spørgsmål nr. 71:

 

”Ministeren bedes senest 1. april 2007 sende udvalget en redegørelse, hvor samtlige relevante NGO'er høres angående udviklingen i forholdene for fattige borgere og udstødte grupper inden for det seneste år. Der henvises i øvrigt til SOU alm. del - spørgsmål 23 fra Folketingsåret 2005-06.”

 

Svar:

Socialministeriet foretog i november 2005 en høring blandt 51 NGO’ere på foranledning af socialudvalget. Høringen skulle belyse NGO’ernes syn på udviklingen over 4 år blandt udsatte grupper og borgere med lav indkomst.

 

Jeg mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at foretage en ny høring af NGO’erne. Metoden bygger på NGO’ernes egne vurderinger af udviklingen for de borgere, som lige netop de organisationer er i kontakt med. Det er ikke nødvendigvis dækkende for udviklingen for alle udsatte grupper. Desuden vil det være vanskeligt at få en præcis vurdering af udviklingen indenfor en så kort periode som et år.

 

Samtidig har vi Rådet for Socialt Udsatte, der årligt udgiver en rapport om de svageste gruppers situation og udarbejder forslag til en forbedret indsats på området. Regeringen nedsatte Rådet i 2002 med netop det formål at give de svageste grupper i samfundet en stemme i debatten.

 

Jeg er helt enig i, at der er behov for at belyse udviklingen blandt udsatte grupper, men jeg mener, at vi skal forsøge at finde bedre og mere systematiske metoder til at gøre det. Som jeg tidligere har nævnt, er det vanskeligt at give en udtømmende definition på, hvornår en borger er socialt udsat, og vi har ikke præcise opgørelser over antallet af udsatte. Derfor har Socialministeriet taget kontakt til SFI for at påbegynde et udviklingsarbejde med henblik på udarbejdelse af værktøjer, der kan belyse udviklingen på området mere systematisk.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Bent Nielsen