Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 49 af 21. november 2006 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren være indstillet på at arbejde for en forbedring af forholdene for pårørende til indsatte, herunder etableringen af væresteder i tilknytning til landets fængsler, hvor pårørende kan besøge den indsatte uden at skulle igennem omfattende sikkerhedsprocedurer som visitation, metaldetektorer m.v., som kan virke meget skræmmende på børn.”

 

 

Svar:

 

Indledningsvis henvises til besvarelse af spørgsmål nr. 48 fra Folketingets Socialudvalg, hvoraf det blandt andet fremgår, at etablering af væresteder for indsatte og deres pårørende uden for Kriminalforsorgens institutioner som udgangspunkt ikke er en opgave, der hører under Kriminalforsorgens område.

 

Efter reglerne om besøg til indsatte i Kriminalforsorgens institutioner fastsættes det, når der gives tilladelse til at besøge en indsat i et lukket fængsel, som et vilkår for tilladelsen, at den besøgende lader sin yderbeklædning undersøge. Ved tilladelse til besøg til en indsat i et åbent fængsel kan tilsvarende vilkår fastsættes.

 

Når der foretages undersøgelse af den besøgendes yderbeklædning, sker det ved, at den besøgende opfordres til at fremvise genstande, som den pågældende har i lommer m.v. I de lukkede fængsler sker undersøgelsen tillige altid ved den besøgendes passage gennem en metaldetektorkarm.

 

I de lukkede fængsler kan der, hvis der i det enkelte tilfælde er en begrundet mistanke om, at den besøgende vil foretage indsmugling, endvidere foretages videregående undersøgelse af den besøgendes yderbeklædning. Ved videregående undersøgelse opfordres den besøgende til at aftage sin yderbeklædning, således at institutionens personale kan foretage en nærmere undersøgelse af dette. Undersøgelsen skal foretages i et særligt lokale og på en måde, der i størst muligt omfang er egnet til at mindske den besøgendes oplevelse af at blive krænket.

 

Undersøgelse af besøgende til indsatte foretages med henblik på at hindre indsmugling af euforiserende stoffer, mobiltelefoner mv. Der har været flere eksempler på, at pårørende har forsøgt at indsmugle euforiserende stoffer og mobiltelefoner mv. ved at gemme disse på børn.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har ikke planer om at lempe på sikkerhedsprocedurerne. Det skal endvidere bemærkes, at passage gennem en metaldetektorkarm i forbindelse med besøg i et fængsel svarer til den adgangskontrol,  som foretages af alle flypassagerer i lufthavne.