Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 48 af 21. november 2006 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvilke overvejelser, der finder sted i Direktoratet for Kriminalforsorgen omkring etableringen af netværksgrupper og væresteder for pårørende til indsatte i tilknytning til landets fængsler, herunder hvorledes dette element indtænkes i forbindelse med etableringen af nye fængsler.”

 

 

Svar:

 

Etablering af netværksgrupper og væresteder for pårørende til indsatte er en opgave, der som udgangspunkt ligger uden for Kriminalforsorgens område.

 

Det er derimod helt centralt for Kriminalforsorgen at sikre, at indsatte opretholder god kontakt til pårørende og det almindelige samfundsliv i øvrigt. Dette sker primært i form af pårørendes besøg hos den indsatte i fængslet og ved, at indsatte får tilladelse til udgang til besøg hos de pårørende.

 

I lyset af spørgsmål nr. 49 fra Socialudvalget har Justitsministeriet forstået nærværende spørgsmål således, at det særligt knytter sig til mulighederne for at besøge indsatte i Kriminalforsorgens institutioner.

 

For så vidt angår lukkede fængsler kan det oplyses, at der i det nye fængsel i Østjylland – udover de almindelige besøgslokaler - er etableret besøgslejligheder, hvor besøg af pårørende kan afvikles over flere dage i mere hjemlige omgivelser med køkken, opholdsrum og soveværelse. Muligheden for etablering af faciliteter til længerevarende besøg vil også indgå ved etablering af nye lukkede fængsler.

 

Det kan endvidere oplyses, at det i øjeblikket overvejes, om noget lignende kan etableres i Statsfængslet i Ringe. Af sikkerhedsmæssige årsager kan sådanne besøgsmuligheder derimod ikke etableres uden for fængslernes sikkerhedssystemer.

 

I nogle åbne fængsler har de besøgende mulighed for sammen med den indsatte at færdes uden for et egentligt besøgsområde, således at det er muligt for den indsatte fx at tage børn med ud på en legeplads eller at lave mad i køkkenet sammen med sine pårørende.

 

For at sikre et vist niveau for besøgsfaciliteterne fastsatte Direktoratet for Kriminalforsorgen i 2004 en række minimumskrav for besøgslokalernes indretning, herunder blandt andet at disse skal fremstå lyse og venlige, og at der skal være et passende udvalg af legetøj til besøgende børn.

 

I 2005 blev et nyetableret familiehus på Pensionen Engelsborg taget i brug. Her kan indsatte have børn med under afsoningen, som foregår i familielejligheder med eget badeværelse og fælles køkkenfacililteter. Formålet er at tage bedre hånd om belastede og udsatte familier, hvor én eller begge forældre skal afsone.

 

Kriminalforsorgen har i øvrigt i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd udarbejdet informationsmateriale til pårørende, og der er på Kriminalforsorgens hjemmeside information til pårørende, herunder særligt til børn af indsatte.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen igangsatte desuden i 1999 en forsøgsordning med en anonym telefonrådgivning, pårørendelinjen, som fortsættes indtil videre. Ordningen evalueres løbende, og de seneste tal viser, at der er en stigning i antallet af henvendelser til pårørendelinjen – fra cirka 50 om måneden i 2003 til cirka 100 om måneden i 2006. I forbindelse med opringninger til pårørendelinjen kan der – afhængigt af henvendelsens karakter - henvises til private pårørendeforeninger, som kan give mulighed for, at pårørende til indsatte kan etablere netværksgrupper.

 

Endelig kan det oplyses, at der findes flere private foreninger og interesseorganisationer, der repræsenterer indsatte og/eller deres pårørende, og andre, f.eks. Røde Kors, har iværksat initiativer til at hjælpe pårørende til indsatte.