Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

APO/ J.nr. 2006-3863

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 5. december 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. november 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 47 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 47:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvordan det sikres, at der ikke i en periode opstår et vakuum omkring visitationen af de tunge misbrugere til døgninstitutioner i forbindelse med overgangen til den nye struktur”

 

 

Svar:

 

Den høje grad af faglighed på stofmisbrugsbehandlingsområdet vil fortsat være til stede også efter kommunalreformen samtidig med, at der i den nye struktur skabes mulighed for større sammenhæng i indsatsen.

 

Med kommunalreformen samles myndigheds- forsynings- og finansieringsansvaret for social behandling for stofmisbrug i kommunerne. Kommunerne får dermed en mulighed for, at der kan skabes en helhed og sammenhæng i indsatsen, og der gives mulighed for at koordinere og prioritere mellem tilbuddene og dermed opnå den bedste udnyttelse af eksisterende tilbud.

 

Kommunalreformen indebærer ligeledes, at regionsrådet har ansvaret for efter aftale med kommunalbestyrelsen i regionen at etablere pladser i de tilbud, der hidtil har været omfattet af amtsrådenes opgavevaretagelse.

 

Der er garanti for behandling for stofmisbrug således at der skal iværksættes et tilbud inden for 14 dage. Ansvaret for at overholde denne bestemmelse påhviler kommunalbestyrelserne efter den 1. januar 2007. Kommunalbestyrelserne får ligeledes ansvaret for at udarbejde kvalitetsstandarder på området inden den 1. juli 2007.

 

Den enkelte stofmisbruger kan ikke i dag og vil heller ikke efter den 1. januar 2007 selv kunne træffe beslutning om, hvilket behandlingstilbud der skal iværksættes. Det er i dag amtsrådet og efter kommunalreformen kommunalbestyrelsen, der træffer denne beslutning ud fra en faglig vurdering.

 

De rettigheder, som alle stofmisbrugere har i dag, vil de fortsat have efter kommunalreformen.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Peter Juul