Folketingets Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 11. december 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 16. november 2006 – alm. del spørgsmål 45 – udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål nr. 45:

”Ministeren bedes oplyse, hvad det vil koste at give eneadoptanter samme rettigheder, herunder ret til samme ydelser, som enlige forsørgere”.

Svar:

Indledningsvis skal jeg bemærke, at eneadoptanter, der er reelt enlige forsørgere, har de samme rettigheder som andre reelt enlige forsørgere. De har således ret til det ordinære og ekstra børnetilskud efter lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag.

 

Eneadoptanter har imidlertid ikke ret til det særlige børnetilskud, som ydes i andre tilfælde, hvor der kun er en forælder, der har forsørgerpligt over for et barn, f.eks. hvis den anden forælder er død, eller hvis faderskabet ikke er fastslået.

 

Familiestyrelsen har tidligere foretaget et skøn over de økonomiske konsekvenser ved at give børn af enlige adoptanter særligt børnetilskud. Der blev dengang taget udgangspunkt i et skøn over antallet af enlige, der er godkendt som adoptanter, idet der ikke findes opgørelser over det faktiske antal adoptivbørn af enlige adoptanter.

 

Det blev skønnet, at der ved udgangen af 2005 var givet ca. 383 godkendelser til enlige adoptionsansøgere. Heraf var 68 godkendelser givet i 2005.

 

Med en gennemsnitlig ventetid på 1 år fra godkendelsen som adoptant til modtagelsen af barnet, blev det på den baggrund skønnet, at der ved udgangen af 2006 vil være hjemtaget ca. 383 børn til enlige adoptanter.

 

Satsen for årligt særligt børnetilskud udgør i 2007 12.756 kr. inkl. tillæg.

 

På baggrund af ovenstående forudsætninger og hvis det antages at der også i 2006 godkendes 68 enlige ansøgere, vil der i 2007 i gennemsnit være ca. 420 børn af enlige adoptanter, og dermed vil indførelse af særligt børnetilskud til børn af enlige adoptanter give en merudgift på 5,3 mio. kr. i 2007. Lægges det til grund, at antallet af godkendelser også vil ligge på 65-70 stk. i årene fremover, vil det resultere i en årlig stigning i ovenstående merudgift på ca. 0,9 mio. kr.

 

Fra 2010 forventes stigningen at falde, da en del af de børn, der er adopteret af enlige, da vil være blevet voksne.

 

Det skal dog understreges, at skønnet er behæftet med usikkerheder. Det skyldes navnlig usikkerhed omkring udviklingen af antallet af godkendelser til enlige samt usikkerhed om børnenes alder. Hertil kommer, at den reelle ventetid på barnet i hvert fald for tiden er væsentligt længere end 1 år, hvilket vil påvirke skønnet i nedadgående retning.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                       

 

/Malene Linderoth