Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

GMC/ J.nr. 2006-3692

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 18. december 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16.november 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 43 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 43:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange steder i landet der er oprettet sundhedsmæssige VIP-ordninger for mennesker i prostitution, hvilken type hjælp der tilbydes, samt åbningstider i disse tilbud.”

 

 

Svar:

 

I april 2005 lancerede regeringen konkrete bud pÃ¥, hvordan en helhedsorienteret indsats overfor prostituerede kan tilrettelægges via handlingsplanen ”Et andet liv”. Omdrejningspunktet i handlingsplanen er, at hjælpe de prostituerede til en bedre tilværelse og forebygge prostitution blandt udsatte unge via en række anbefalinger. Herunder ogsÃ¥ sundhedsmæssige tiltag.

Et element handlingsplanen ”Et andet liv” var at arbejde for bedre sundhedsmæssige tiltag i relation til de prostituerede i Danmark.

 

I 1999 etablerede Bispebjerg hospital et tilbud til særligt sårbare eller svage grupper med behov for venerologisk service; den såkaldte VIP-ordning.

 

Formålet med VIP-ordningen er at sikre, at udsatte borgere som eksempelvis stofmisbrugere, hjemløse og prostituerede får lettere adgang til at blive undersøgt for kønssygdomme m.v. Det sker bl.a. ved, at patienter med VIP-status undgår ventetid og i det hele taget får særlig opmærksomhed.

 

VIP-ordningen på Bispebjerg hospital tilbyder:

 

 

VIP-ordningen på Bispebjerg hospital har åbent mandag – torsdag kl. 8.30-18.30. Fredag kl. 8.30-14.00.

 

Fra den 1. februar 2007 ændres åbningstiderne til mandag – torsdag kl. 8.30-17.30, fredag kl. 8.30-14.00.

 

Der er p.t. ikke etableret tilsvarende tilbud andre steder i landet. Socialministeriet og Indenrigs – og Sundhedsministeriet er blevet enige om, at det vil være hensigtsmæssigt at få beskrevet de gode erfaringer med etablering af VIP- ordningen på Bispebjerg hospital, med henblik på, at disse erfaringer kan videreformidles til afdelinger i Danmark, hvor der eventuelt vurderes at være et behov for at etablere lignende VIP-ordning. Det er i denne sammenhæng vigtigt at understrege, at der er tale om en relativt lille gruppe mennesker, hvorfor ordningen pt. alene er etableret København.

 

Det forventes, at Indenrigs – og Sundhedsministeriet i løbet af 2007 vil rundsende beskrivelsen af VIP-ordningen på Bispebjerg hospital til relevante afdelinger i Danmark.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Peter Juul