Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CFB/ J.nr. 2006-1715

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. november 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 3. november 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 31 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 31:

 

”Ministeren bedes sende udvalget en oversigt over, hvilke nye kommuner, der på baggrund af de vedtagne budgetter for 2007 planlægger besparelser på ældreområdet sammenholdt med de nuværende budgetter i de berørte kommuner. ”

 

 

Svar:

 

Når kommunerne har vedtaget budgetterne, modtager Indenrigs- og Sundhedsministeriet budgetindberetninger på nogle hovedområder, som kommunerne er blevet bedt om at indberette. På baggrund af disse indberetninger er det muligt at danne sig et generelt billede af udviklingen for kommunerne under ét.

 

De kommunale budgetindberetninger på underområder er imidlertid behæftet med en vis usikkerhed, der bevirker, at sammenligningen af de kommunale udgifter på området kun er meningsfuld på landsplan. Dette forhold gør sig i særlig grad gældende i 2007. Omlægningen af den kommunale kontoplan i forbindelse med kommunalreformen betyder, at nogle af kommunernes udgifter på ældreområdet skal fordeles på en ny måde, og kommunerne er i lighed med tidligere år blevet bedt om at fordele udgifterne på over og under 67 år, hvilket traditionelt er forbundet med en vis usikkerhed. Hertil kommer, at budgetterne er korrigeret for en række tekniske forhold på landsplan, f.eks. ændrede regler for at afløfte moms på hjemmehjælpsområdet.

 

På grund af usikkerheden vedrørende den enkelte kommune, som dog skønnes af mindre betydning i det samlede regnestykke, er tallene umiddelbart ikke egnede til at give et kommunefordelt billede.

 

En foreløbig opgørelse af kommunernes budgetindberetninger for 2007 til Indenrigs- og Sundhedsministeriet viser, at der fra budget 2006 inkl. korrektioner som følge af genåbningen af budgetterne for 2006 til budgettet for 2007 vurderes at være en real stigning på landsplan i kommunernes udgifter til ældreområdet på ca. 700 mio. kr.

 

Selvom der er en stigning på området, kan det dog ikke udelukkes, at nogle ældre vil opleve en ændring i deres service som følge af harmoniseringen af serviceniveauerne i de nye kommuner – enten i op- eller nedadgående retning. Det er en naturlig følge af kommunesammenlægningerne. Samtidig kan der i andre kommuner være f.eks. demografiske forhold, som betinger en ændring i udgiftsniveauet i nedadgående retning. Men det ændrer ikke ved, at der samlet set er tilført flere penge til ældreområdet i 2007 end i 2006.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Birgitte Olesen