Folketingets - Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 27. november 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 1. november 2006 (ad SOU alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 23:

 

Spørgsmål :

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. oktober 2006 fra Christian Saggau, jf. SOU alm. del bilag 51 med særlig henblik på spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt og i overensstemmelse med loven, at en kommune administrerer en privat madordning, og dermed indirekte påfører alle de borgere der ikke gør brug af ordningen udgifter? ”

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at der med lov om fuldt forældrebetalte madordninger, som trådte i kraft 1. juli 2003, blev givet kommunerne mulighed for at tilbyde forældre, at der kan oprettes forældrebetalte madordninger i kommunens dagtilbud.

 

Efter praksis kan udgifter i forbindelse med administrationen af selve madordningen, herunder udsendelse af girokort, portoudgifter, rykkerskrivelse mv., indgå som en del af madordningens samlede udgifter.

 

Vælger forældrebestyrelsen i det enkelte dagtilbud at tage imod tilbuddet om forældrebetalte madordninger, er der ikke bestemmelser i serviceloven, der hindrer kommunerne i at tilbyde forældrene at administrere madordningen.

 

Betaling for madordninger er ikke en del af den almindelige forældrebetaling og administration heraf, hvorfor administrationen af madordninger skal holdes fuldstændig adskilt fra administrationen af kommunens tilskud og forældrenes egenbetaling til dagtilbud.

 

Udgifterne ved kommunens administration af en forældrebetalt madordning kan således ikke indgå i grundlaget for beregningen af den almindelige forældrebetaling.

 

Ønsker en kommune imidlertid, som led i kommunens serviceniveau, at tilbyde gratis administration af forældrebetalte madordninger, er reglerne om forældrebetalte madordninger ikke til hinder for, at kommunen lader udgiften til administration indgå i kommunens almindelige budget, således at udgiften til administration af madordningerne fordeles på kommunens borgere. Kommunerne kompenseres ikke gennem reglerne om forældrebetalte madordninger for udgifterne ved at tilbyde gratis administration af forældrebetalte madordninger.

 

 

 

 

 

 

Det er således op til den enkelte kommune at afgøre, om den som en del af kommunens generelle serviceniveau vil tilbyde gratis administration af forældrebetalte madordninger.

 

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                     / Christina Barfoed-Høj