Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2006-316+

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. november 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 1. november 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 21 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 21:

”Vil ministeren oplyse, om det er muligt for en person med et handicap, bosiddende i et andet EU-land end Danmark, at flytte til Danmark og opnå hjælp efter servicelovens §§ 71, 73, 76, 77, 78, 79, 84, 97, 98, 99 og 102, hvis personen opfylder de betingelser, der skal opfyldes for at modtage hjælp efter disse paragraffer, og vil ministeren endvidere oplyse, om den samme person vil kunne modtage boligstøtte efter gældende lovgivning, hvis vedkommende bosætter sig i en lejet bolig?”

 

 

Svar:

Ifølge § 2 i lov om social service har personer, der opholder sig lovligt her i landet, ret til hjælp efter denne lov.

 

Borgere i andre EU-lande, der flytter til Danmark og opholder sig lovligt i landet, vil derfor kunne søge deres bopælskommune om hjælp efter Servicelovens bestemmelser, i lighed med danske borgere.

 

Der kan i øvrigt henvises til svar på S 71, som vedhæftes til orientering.

 

I forhold til reglerne om boligstøtte kan det oplyses, at retten til boligstøtte er betinget af, at ansøgeren har fast bopæl her i landet og benytter en her i landet beliggende bolig. Udenlandske statsborgere kan få boligstøtte på lige fod med danske statsborgere.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Karin Ingemann


Folketingets Lovsekretariat

 

 

Dato:12. oktober

 

Under henvisning til Folketingets brev af 4.oktober 2006 følger hermed – i 80 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. S 71, stillet af Lise von Seelen (S).

 

­

Spørgsmål nr. S 71:

 

”Vil ministeren oplyse, om kommunen har pligt til at yde hjemmepleje til turister, der er på ferie i landet?"

 

 

Svar:

 

Ifølge § 2 i lov om social service har enhver, der opholder sig lovligt her i landet, ret til hjælp efter denne lov.

 

Turister, som har lovligt ophold i Danmark, har derfor ret til hjemmepleje, i det omfang lovens betingelser for plejen i øvrigt er opfyldt.

 

For så vidt angår statsborgere fra EU/EØS- lande, kan jeg oplyse, at EF- Domstolen i en række afgørelser har fastslået, at bl.a. plejeydelser skal betragtes som ydelser ved sygdom i henhold til EF- forordning 1408/71 om anvendelse af de sociale sikringsordninger på arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende og deres familiemedlemmer, der flytter inden for Fællesskabet.

 

Det fører til, at en dansk kommune, som har ydet hjemmepleje til en person, som er socialt sikret i et andet EU/EØS- land, kan anmelde et refusionskrav over for myndighederne i den medlemsstat, hvori den pågældende er socialt sikret.

 

Jeg kan oplyse, at jeg i denne folketingssamling agter at fremsætte et lovforslag, der skal lette kommunernes inddrivelse af refusionskrav i bl.a. disse sager.

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Eva Pedersen