Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

DHO/ J.nr. 2007-4922

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 27. september 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. september 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 200 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 200:

 

”Vil ministeren udarbejde en vejledning til serviceloven, som beskriver, hvorledes kommunerne skal håndtere sager om handel med børn, sådan som det blev anbefalet af Gribskov Kommune på høringen i Folketinget om menneskehandel d. 10. september 2007?”

 

 

Svar:

 

Det er Integrationsministeriet, der har det overordnede ansvar for asylansøgere og personer, der opholder sig ulovligt i landet. Udlændingemyndigheder placerer normalt uledsagede mindreårige udlændinge på Center Gribskov. I tilfælde hvor udlændingemyndighederne ikke råder over tilstrækkelige foranstaltninger til at hjælpe mindreårige udlændinge, yder kommunerne hjælp efter principperne i lov om social service. Det betyder, at kommunerne skal anvende de samme procedureregler og foranstaltninger, som i øvrigt kan anvendes i forhold til andre udsatte børn og unge.

 

Jeg kan oplyse, at Integrationsministeriet med bidrag fra de relevante myndigheder og organisationer er ved at udarbejde en vejledning, der beskriver myndighedernes ansvarsfordeling og procedurer.

 

I øvrigt indeholder Regeringens handlingsplan mod handel med mennesker 2007-2010 en række andre tiltag, der skal styrke indsatsen. Et af tiltagene er at styrke beredskabet omkring sikkert ophold til de handlede børn.

 

Som del af handlingsplanen mod menneskehandel er der også åbnet et Center mod Menneskehandel. Center mod Menneskehandel er oprettet netop med det formål at koordinere indsatsen, at indsamle og formidle viden    samt at yde konkret rådgivning. Såfremt Gribskov Kommune eller andre kommuner har behov for rådgivning og vejledning, kan de således henvende sig til Center mod Menneskehandel.

 

På den baggrund er det min opfattelse, at en uddybning af den generelle vejledning til serviceloven ikke er nødvendig på nuværende tidspunkt.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/ Nina Eg Hansen