Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHN/ J.nr. 2007-4572

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 25. september 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. august 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 195 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 195:

 

”Er det i overensstemmelse med reglerne om støtte til befordring i serviceloven og om personligt tillæg i pensionslovgivningen, at pensionister, som er berettiget til tilskud til kørsel, selv skal lægge penge ud til taxa, når de for eksempel skal til lægen? For nogles vedkommende er det over 1000 kr. pr. gang. De får pengene refunderet ved udbetalingen af pensionen, men det kan godt blive store beløb for mennesker med lav indtægt.”

 

 

Svar:

 

Der er ikke i serviceloven, pensionslovene eller i sundhedsloven fastsat regler om, hvorledes udbetaling af tilskud til befordring til pensionister skal ske. Det er kommunerne, der selv fastlægger administrationen på dette område.

 

Reglerne om pensionisters mulighed for tilskud til befordring til læge er reguleret i sundhedsloven og subsidiært i den sociale lovgivning. Socialministeriet har derfor indhentet bidrag til brug for besvarelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.   

 

Det fremgår af Indenrigs- og Sundhedsministeriets svar, at KL ikke har et samlet overblik over, hvordan kommunerne konkret administrerer udbetalinger til befordring. Efter kontakt med enkelte kommuner kan KL dog bekræfte, at modellen, hvorefter pensionisterne selv lægger penge ud til fx taxa og senere får beløbet refunderet af kommunen, bliver anvendt. Kommunen vil dog kunne indgå aftale om, at taxa-selskabet sender regningen til direkte afregning hos kommunen.

 

Jeg kan oplyse, at tilsvarende gælder for udbetaling af tilskud til befordring efter serviceloven og pensionslovene.

 

I forhold til helbredstillæg efter pensionslovene, som blandt andet

 omfatter tilskud til køb af medicin, er administrationen fx indrettet sådan, at kommunens tilskud bliver fratrukket i forbindelsen med betalingen. Pensionisterne betaler herefter kun egenandelen af udgiften ved køb af medicin på apoteket.

 

Kommunerne har således mulighed for at tilrettelægge en hensigtsmæssig administration inden for den gældende lovgivning.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen