Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EPI/ J.nr. 2007-4042

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

Dato: 30. august 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. juli 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 186 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 186:

 

”Ministeren bedes oplyse hvilken kontrol kommunerne skal foretage af en fodplejers kvalifikationer og formelle uddannelse før de godkender, at den pågældendes behandlinger kan betales via helbredstillæg/personligt tillæg? Ministeren bedes endvidere oplyse, om det har nogen betydning for godkendelsen, at en del af uddannelsen er gennemført som fjernundervisning. I bekræftende fald bedes oplyst hvor stor en del der kan gennemføres som fjernundervisning.”

 

 

Svar:

 

Efter de sociale pensionslove kan der til folkepensionister og førtidspensionister efter den gamle ordning ydes almindeligt helbredstillæg til betaling af pensionistens egne udgifter til forskellige behandlinger og undersøgelser ved fodterapeut, som regionsrådet yder tilskud til efter sundhedsloven.

 

Regionsrådet dækker en vis procentdel af udgiften til konkret specificerede behandlinger/undersøgelser (fastsat ved bekendtgørelse), forudsat at de udføres af autoriseret fodterapeut, som hermed opfylder de faglige krav, som er nødvendige for at udføre samtlige fodbehandlinger med tilskud efter sundhedsloven.

 

Herudover kan der efter de sociale pensionslove til de samme persongrupper ydes et udvidet helbredstillæg til dækning af udgiften til nødvendig og vedvarende fodbehandling. Tilskuddet ydes til behandling i form af almindelig fodpleje og egentlig fodbehandling, som pensionisten ikke selv kan varetage, og som ikke er omfattet af sundhedsloven eller anden lovgivning. Det er således et krav, at det drejer sig om fodbehandling, som pensionisten ikke selv kan varetage, at der ikke kan ydes tilskud til fodbehandlingen efter sundhedsloven og dermed heller ikke almindeligt helbredstillæg, og at fodbehandlingen ikke kan dækkes efter servicelovens regler om personlig pleje.

Visse behandlinger skal foretages af en autoriseret fodterapeut, da indgreb, der indebærer gennembrydning af huden, kun må foretages af autoriseret sundhedspersonale. Det er ikke et krav for at yde tilskud til fodbehandling, at behandlingen udføres af en bestemt type behandler, med mindre det følger af anden lovgivning.

 

Undervisningsministeriet har om fodterapeutuddannelsen oplyst følgende:

 

"Uddannelsen til fodterapeut er en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, der varer 18 måneder og består af teoriundervisning og klinikuddannelse i forholdet 1:2. Klinikuddannelsen består af oplæring i almen og speciel fodterapi og tilrettelægges dels som en koordineret, dels som en integreret del af teoriundervisningen. Uddannelsen er skolebaseret. Den nærmere tilrettelæggelse af teoriundervisning og klinikuddannelse og fordelingen heraf fastlægges af uddannelsesinstitutionen i uddannelsesordningen.

 

Der har siden 1991 været etableret en opskolingsuddannelse for fodplejere.

Opskolingsuddannelsen for fodplejere er en særligt tilrettelagt merituddannelse, som specifikt er rettet mod fodplejere. Der er på forhånd givet merit for forudgående uddannelses- og arbejdsmæssig erfaring, dvs. den erfaring, der er indhentet ved dels uddannelsen til fodplejer, dels som udøvende fodplejer. Opskolingsuddannelsen er tilrettelagt som et sammenhængende uddannelsesforløb, der er opbygget i tre moduler, der udbydes særskilt. Uddannelsens omfang svarer til i alt 5 måneder af et arbejdsår og uddannelsen indeholder teoriundervisning og klinikuddannelse. Teoriundervisningen kan afvikles som fjernundervisning.

 

Opskolingsuddannelsen er etableret som et tilbud til fodplejere, der ønsker en formel uddannelse som fodterapeut med deraf følgende mulighed for autorisation som sådan. Derfor skal uddannelsesordningen for opskolingsuddannelsen opfylde kravene i Sundhedsmyndighedernes regler for autorisation. Der kan således ikke slækkes på de indholdsmæssige krav i opskolingsbekendtgørelsen. De beskrevne mål skal nås, idet retten til at få autorisation som fodterapeut er betinget af, at den afsluttende eksamen på fodterapeutuddannelsen er bestået, jf. lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed."

 

Almindeligt helbredstillæg kan således alene ydes til fodbehandling/undersøgelser, som regionsrådet yder tilskud til efter sundhedsloven. En af betingelserne herfor er, at behandlingen/undersøgelsen udføres af en autoriseret fodterapeut. Det samme krav til uddannelse stilles generelt ikke, når der er tale om udvidet helbredstillæg til fodpleje.

 

Kommunen skal i forbindelse ansøgning om udvidet helbredstillæg foretage en konkret individuel vurdering af sagen, herunder foretage en faglig vurdering af og dokumentation for, at udgiften er nødvendig.  

 

Jeg kan i øvrigt henholde mig til Undervisningsministeriets oplysninger om fodterapeutuddannelsen.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Bent Nielsen