Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

TTL/ J.nr. 2007-2545

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 14. maj 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. april 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 167 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 167:

 

”Kan ministeren forestille sig indenfor en kortere årrække en samling af ny og gammel lovgivning på førtidspensionsområdet, og kan ministeren i givet fald garantere, at der ikke i den forbindelse vil være førtidspensionister, som alt i alt får en lavere indkomst?”

 

 

Svar:

 

Det fremgår klart at aftalen om førtidspensionsreformen fra december 2000, at reformen kun skal gælde for personer, der tilkendes førtidspension efter de ny reglers ikrafttræden. Derfor har jeg ikke en forventning om, at der inden for en kortere årrække sker en samling af ny og gammel lovgivning på førtidspensionsområdet.

 

Det er i øvrigt særdeles vanskeligt at foretage meningsfyldte sammenligninger af indkomstforholdene på tværs af de to regelsæt for tilkendelse af førtidspension.

 

For det første er ydelsesstrukturen efter reglerne fra den 1. januar 2003 forenklet, således at førtidspensionen består af én skattepligtig ydelse. Efter reglerne fra før den 1. januar 2003 består pensionen af flere ydelser, hvoraf kun nogle er skattepligtige, og reglerne om indtægtsregulering er ændret for de ’nye’ førtidspensionister.

 

For det andet er det kun de ’gamle’ førtidspensionister, der er berettiget til forskellige særydelser som varmetillæg, helbredstillæg og personligt tillæg.

 

For det tredje er mulighederne for at modtage boligstøtte forskellige. De ’nye’ pensionister kan søge om boligsikring og de ’gamle’ om boligydelse. I de fleste tilfælde vil boligydelsen være højere end boligsikringen.

 

Den samlede økonomiske situation vil således afhænge af den enkelte førtidspensionists individuelle forhold – herunder medicinudgifter, erhvervsevnetab, bolig m.v.

 

Endelig skal det bemærkes, at tilkendelseskriteriet blev ændret med førtidspensionsreformen, hvilket betyder, at vurderingen af retten til førtidspension er sket i henhold til to forskellige regelsæt.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Bent Nielsen