Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

BBE/ J.nr. 2007-2268

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 7. juni 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. april 2007 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 150 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 150:

 

”Ministeren bedes kommentere udtalelsen fra Lolland kommune i Politiken den 8. april 2007 om, at man ikke længere vil anbringe en speciel type børn grundet besparelser. ”

 

 

Svar:

 

Jeg forstår spørgsmålet som om, at jeg skal kommentere på udtalelserne fra Lolland Kommunes børneudvalgsformand Tom Larsen fra Venstre til Politiken den 8. april 2007.

 

I Politiken udtaler han, at en opbremsning af udgifterne på anbringelsesområdet er nødvendig, og at dette skal ske gennem en bedre dokumentation af, om indsatsen virker. Han udtaler, at han godt ved, at forvaltningen har skrevet, at der kunne være mulighed for, at den nye praksis kan føre til flere underkendelser i Det Sociale Nævn, men påpeger samtidig, at kommunen selvfølgelig skal rette ind og holde sig til lovgivningen 100 pct. Derudover udtaler Tom Larsen, at han tror på, at sagsbehandlerne forstår den nye måde at tænke på, og at man jo ikke bliver underkendt, hvis dokumentationen for, hvorfor man gør, som man gør, er i orden. I udtalelsen fra Lolland Kommune hæfter jeg mig ved, at der ikke hos Tom Larsen er tvivl om, at lovgivningen skal holdes 100 pct.

 

Af Lolland kommunes børnepolitik fremgår en række målsætninger på anbringelsesområdet. Som jeg også pointerer i besvarelsen på spørgsmål 152, må en kommune godt opstille en generel målsætning om at prioritere den forebyggende indsats i nærmiljøet frem for anbringelser uden for hjemmet, som Lolland Kommune gør i deres børnepolitik. I den konkrete sag skal der imidlertid altid ske en individuel vurdering, og kommunen må aldrig undlade at give hjælp til et barn, f.eks. i form af en anbringelse, hvis det er det, der er behov for, fordi der er opstillet en generel målsætning om en anden indsats, eller fordi årets udgiftsramme er brugt op.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Nina Eg Hansen