Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

APO/ J.nr. 2007-1609

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 12. marts 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. marts 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 121-124 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 121:

 

”Ministeren bedes vurdere om sagsforløbet beskrevet i journalakterne, jf. SOU alm. del - bilag 226 er i overensstemmelse med de gældende regler om behandlingsgarantien for”

 

 

Svar:

 

Bestemmelsen i serviceloven § 101, stk. 1 og 2 om garanti for, at der iværksættes behandling inden for 14 dage fra stofmisbrugerens henvendelse med anmodning om at komme i behandling, er en ventetidsgaranti. Der er garanti for, at der handles hurtigt fra kommunens side, og stofmisbrugeren har en ret til at få afklaret sin sag hurtigt. Behandlingsgarantien giver derimod ikke garanti for en bestemt behandling. Det er ikke stofmisbrugeren selv, der vælger præcis, hvilken form for behandling, der skal iværksættes. Det er fagfolkene, der i samarbejde med stofmisbrugeren, finder frem til, hvilken behandlingsform og hvilke sociale tilbud, der er egnet netop i den konkrete sag.

 

Såfremt der er en konkret enkeltsag, hvor en stofmisbruger ikke får de tilbud, der er behov for, er der en række klagemuligheder, misbrugeren kan benytte sig af.

 

Såfremt den pågældende stofmisbruger, der har fremsendt sine journalakter til Socialudvalget ikke mener, at hendes sag er blevet behandlet i overensstemmelse med de regler, som jeg har skitseret ovenfor, så kan der klages til det sociale nævn.

 

Jeg har ikke ved gennemlæsning af sagsakterne vurderet, at der er tale om en tilsidesættelse af lovgivningen, der giver mig anledning til at involvere de kommunale tilsynsmyndigheder.

 

Der er efter min vurdering tale om en ulykkelig sag for den pågældende, og sagsforløbet fortæller, hvor svært det kan være trods mange imødekommelser fra myndighedernes side med tilbud om forskellige behandlingstilbud at komme ud af et tungt stofmisbrug.

 

 

 

Spørgsmål nr. 122:

 

”Hvad vil ministeren foretage sig, hvis ministeren ikke finder, at sagsforløbet i den pågældende sag er i overensstemmelse med de gældende regler om behandlingsgarantien for stofmisbrugere?”

 

Svar:

 

Jeg finder ikke grundlag for at sige, at behandlingsgarantien ikke er overholdt, jf. min besvarelse af spørgsmål 121.

 

 

 

Spørgsmål nr. 123:

 

”Ministeren bedes oplyse, om den pågældende sag indgår i lovovervågningsrapporten om behandlingsgarantien som værende overholdt eller ikke overholdt.”

 

Svar:

 

Lovovervågningsrapporten udarbejdet for Socialministeriet af Styrelsen for Social Service var en kvantitativ undersøgelse, hvor der blev indhentet data fra 14 amter og delegationskommunerne. De data, der blev indhentet, gik ikke på enkeltpersoner. Ifølge dataregisteret for behandlingsgarantien blev ventetidsgarantien på stofmisbrugsområdet overholdt i Storstrøms Amt i årene 2004, 2005 og 2006. 

 

 

Spørgsmål nr. 124:

 

”Ministeren bedes oplyse, om de ansvarlige myndigheders begrundelser for at afvise at give sociale tilbud i den pågældende sag er i overensstemmelse med de gældende regler på området.”

 

Svar:

 

Så vidt jeg kan læse, er der givet mange tilbud om behandling. Såfremt stofmisbrugeren er utilfreds med en afgørelse om behandling, fordi der ønskes en anden behandling, kan der klages til det sociale nævn.

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Peter Juul