Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 112 af 20. februar 2007 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del – bilag 210).

Text Box: Marts 2007

Vores sag
104-0012/07-022-86


Spørgsmål nr. 112:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. november 2006 fra Lise Jacobsen, jf. alm. del – bilag 210.

 

 

Svar:

Lise Jacobsen har henvendt til statsministeren på baggrund af en konkret situation for en ung kvinde på 23 år, der efter halvandet år på lærerseminarium fik en blodprop i hjernen. Efter intens genoptræning og arbejdsprøvning i en børnehave er hun nu visiteret til fleksjob. I dag fungerer kvinden, men hun har en ubrugelig højre arm samt er hæmmet lidt i gang og tale. Lise Jakobsen skriver, at der er sendt mange ansøgninger, men at handicappet åbenbart afskrækker arbejdsgivere.

 

Lise Jacobsen har spurgt om, hvorfor der ikke er mulighed for dispensation fra 25 års reglen. Hun har også spurgt om, hvorfor der ikke er aftaler og valg om meningsfyldt fleksjob.

 

Jeg kan oplyse, at årsagen til, at unge under 25 år modtager en særlig kontanthjælpssats, er, at personer i den sædvanlige uddannelsesalder, der modtager kontanthjælp, efter de gældende regler skal modtage nogenlunde samme beløb som unge under uddannelse.

 

Før der blev indført faste satser, var niveauet fastsat med udgangspunkt i ansøgerens hidtidige eller kommende indkomst, hvilket betød, at tidligere studerende typisk modtog hjælp svarende til SU-satsen.

 

Under den nuværende regering er der indført en lovændring, der indebærer, at unge kontanthjælpsmodtagere får deres hjælp sat ned efter seks måneder på kontanthjælp. Lovændringen har til formål at få flere unge væk fra passiv forsørgelse og til i stedet at uddanne sig.

 

Samtidig blev der indført en dispensationsadgang, så kommunen kan yde et behovsbestemt tillæg til en person, der har fået nedsat hjælpen, hvis

1) personen ikke vil være i stand til at gennemføre en SU-berettigende uddannelse,

2) revalidering ikke kan antages at kunne bringe den unge i arbejde inden for en rimelig periode, og

3) personen ikke vil være i stand til at påtage sig et arbejde.

 

Den samlede kontanthjælp kan dog ikke overstige de ordinære ungesatser.

 

Til spørgsmålet om aftaler om meningsfyldt fleksjob kan jeg oplyse, at fleksjob kan oprettes inden for alle erhverv og brancher. Der er tale om ordinære job, hvor der er aftalt et ”skånebehov”. Om et bestemt fleksjob er meningsfyldt arbejde, er en personlig vurdering. Det kan der derfor ikke fastsættes lovkrav om.

 

Når en kommune har visiteret en person til fleksjob, har kommunen som udgangspunkt også pligt til at finde et fleksjob til den pågældende. Regeringen er opmærksom på, at mange fleksjobvisiterede er ledige for længe. Med de ændringer i fleksjobordningen, som blev vedtaget før sommerferien er der skabt nogle gode forudsætninger for, at fleksjobvisiterede kan komme hurtigere i beskæftigelse. Det håber jeg naturligvis også snart vil ske for den unge kvinde.

  Â