Ã…bent brev til socialminister

 

Eva Kjer Hansen

 

 
                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Plejefamiliernes                                                                                                                               Landsforening

                                                                                                                              Strandvangsvej 47

                                                                                                                              DK 2650 Hvidovre

Mail: Landsforeningen@

plejefamilierne.dk

Telefon 24 25 90 07

www.plejefamilierne.dk

 

03.08.2007

 
 


                                                                                                                                                                        Hvidovre d.

 

 

                                                                                                                                  

 

Debatindlæg om børns rettigheder – sagen om et plejebarn fra Nimtofte ved Århus, og hvordan plejebarnets rettigheder ikke bliver varetaget.

 

Lige inden sommerferien optog en sag fra Århus medierne i meget stort omfang. Forældrene til en lille pige, der var anbragt i en plejefamilie, ønskede at hun skulle tvangsbortadopteres i stedet for. Plejefamiliernes Landsforening (PLF) skal ikke gå ind i den konkrete sag – men prøve at følge op på sagen i en politisk vinkel set med plejebarnet og plejefamiliens øjne.

 

Jeg konstaterer, at ombudsmanden har gennemgået sagen set ud fra et juridisk synspunkt og har frikendt begge parter, Århus kommune og også adoptionsnævnet – og har dermed sagt at sagen er blevet behandlet korrekt juridisk. Børns vilkårs formand Peter Albæk har udtalt sig efterfølgende i sagen og konstaterer, at vi behøver en børneombudsmand i Danmark, da det jo ikke er godt nok at sagen er behandlet korrekt juridisk hvis det ikke er i barnets interesse det der er foregået.

 

PLF må konstatere, at plejefamilien på papiret ikke har juridisk ret til at udtale sig om eget plejebarn uanset, at det må formodes at det netop er plejefamilien, der kender plejebarnet allerbedst. Her skal det skrives ind i loven, at i sager om fjernelse af plejebørn skal plejefamilien have en ret til at udtale sig til de besluttende myndigheder. Det at plejefamilien ikke juridisk er part i sagen er jo netop noget juridisk sludder. Der er vel ikke nogen part der er mere pædagogisk og handlings- behandlingsmæssigt involveret i en sådan sag. Hertil kommer, at plejefamilien også er følelsesmæssigt involveret i sagen, og at det blandt andet er det personlige og følelsesmæssige engagement, der er platformen for behandlingsarbejdet i de enkelte sager.

Så her må juraen bøje sig for virkeligheden. Jeg siger ikke, at de besluttende myndigheder skal følge plejefamiliens råd, men at plejefamiliens synspunkter skal indgå i den konkrete sagsbehandling, hvor det drejer sig om at finde den løsning der tilgodeser plejebarnet bedst muligt.

 

Det er klart, at der her kan komme nogle juridiske modsætninger frem her. Det skyldes at rigtig mange af de anbragte børn i plejefamilier er frivilligt anbragt af forældrene til plejebarnet. Når disse forældre så efter en årrække, af forskellige årsager, ikke længere vil acceptere anbringelsen eller plejefamilien og kræver deres barn bortadopteret eller anbragt et andet sted, hvem varetager så plejebarnets rettigheder?? Det er der ingen der gør! Det skal der ændres på i lovgivningen. Lovgivningen er i dag indrettet efter at beskytte familien/forældremyndighedsindehaveren og ikke at sidestille et barn juridisk med en myndig person. Der er dog sket enkelte forbedringer i forbindelse med gennemførelsen af anbringelsesreformen, hvor det blev lovbefalet at, der skal ligge en udtalelse fra plejebarnet hvis barnet er fyldt 12 år. Men hvad med retssikkerhed for børn under 12 år.

 

Plejebarnets rettigheder er ikke særligt store i det danske retssystem, og PLF vil derfor meget stærkt anbefale at Danmark får en børneombudsmand. Vi er nødt til at have en instans der 100% er på børnenes side og som kan hjælpe dem med at komme til orde. Der findes børneombudsmænd i såvel Norge som Sverige, så det ser ud til at vi bare er bagud i forhold til børnenes retssikkerhed i de Nordiske lande. Det kan vi ikke være bekendt, nu må politikerne ud af hængekøjen.

 

Hvad siger du Eva Kjer Hansen??

 

Jens Vegge Bjørck

Formand

Plejefamiliernes Landsforening