J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 06-137191
Dato :

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 46, 47 og 48 af 6. november 2006.

(Alm. del).

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 46:

"I ministerens besvarelse af SAU alm. del – spm. 400 (2005-06) om bødeforlæg i tilknytning til kioskrazziaer anføres om de 140 sager, hvor der ikke er tiltrådt bødeforlæg: ”Disse sager oversendes til politiet med henblik på indbringelse for domstolene. SKAT har ikke oplysninger om resultatet heraf”. Hvordan skal denne sætning forstås? Hvor mange af sagerne er oversendt til politiet? Er SKAT ikke vidende om, hvad der sker efter sagen er overgivet til politiet, herunder om sagen faktisk indbringes for domstolene, om de pågældende tiltræder bødeforlægget ved politiet, og om bøden i så fald faktisk betales, samt i hvilket omfang politiet blot henlægger sagen? Hvis SKAT ikke har disse oplysninger, vil ministeren så foranledige, at SKAT indhenter de pågældende oplysninger fra politiet?"

 

Svar:

Den citerede sætning i svaret til SAU alm. del – spm. 400 (2005-06) skal forstås på den måde, at der ikke i SKATs systemer er oplysninger om, hvor mange af de 140 sager, der var under forberedelse til oversendelse til politiet, der allerede var oversendt til politiet, eller hvor mange sager, der var indbragt for domstolene.

 

SKAT har med virkning fra 1. juli 2006 etableret en ordning, hvorefter skattecentrene indberetter oplysninger til Hovedcentret om, hvor mange sager, der er sendt til politiet, hvor mange bødedomme, der er afsagt ved domstolene, samt hvor mange uafsluttede sager, der stadig befinder sig i retssystemet (politi og domstole).

 

Frem til og med ultimo oktober 2006 er der oversendt 50 sager til politiet. Der er afsagt 5 domme.

 


Spørgsmål 47:

"I ministerens besvarelse af SAU alm. del – spm. 400 (2005-06) om bødeforlæg i tilknytning til kioskrazziaer anføres om de 140 sager, hvor der ikke er tiltrådt bødeforlæg: ”Disse sager oversendes til politiet med henblik på indbringelse for domstolene. SKAT har ikke oplysninger om resultatet heraf”. Vil ministeren redegøre for, hvorledes SKAT følger op på, at sagerne fremmes hos politiet?"

 

Svar:

SKAT er jævnligt i dialog med politi og anklagemyndighed om sagernes forløb i retssystemet. SKAT har dog ingen indflydelse på prioriteringen af sagerne hos politi og anklagemyndighed.


Spørgsmål 48:

"I ministerens besvarelse af SAU alm. del – spm. 400 (2005-06) om bødeforlæg i tilknytning til kioskrazziaer anføres om de 140 sager, hvor der ikke er tiltrådt bødeforlæg: ”Disse sager oversendes til politiet med henblik på indbringelse for domstolene. SKAT har ikke oplysninger om resultatet heraf”. Vil ministeren bekræfte, at det er nødvendigt for retssikkerheden, at de sager, hvor kioskejerne ikke vil tiltræde med bødeforlæg følges op med hurtig indbringelse af sagen for domstolene, så det sikres, at kioskejerne ikke kan opnå en betydelig rabat eller kredit ved at nægte at tiltræde et administrativt bødeforlæg?"

 

Svar:

Den omstændighed, at en borger ikke ønsker at tiltræde et bødeforelæg, men i stedet ønsker sin sag indbragt for domstolene, medfører ikke automatisk strafnedsættelse.

 

Jeg er enig i, at der er nødvendigt for retsbevidstheden og i øvrigt også den præventive effekt af Fair Play-kampagnen, at kiosksagerne afgøres i retssystemet uden, at der sker afkortning i strafudmålingen som følge af for lang sagsbehandlingstid. Kiosksagerne har dog normalt ikke en sagsbehandlingstid, der aktualiserer strafafkortning. Domstolene nedsætter i øvrigt normalt ikke størrelsen af bøder, hvis der har været en for lang sagsbehandlingstid.