Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 383 af 12. september 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Birgitte Christensen

                        


Spørgsmål: Pensionsopsparingerne består for en meget stor andel af udskudt skat, hvor indbetalerne har haft en skattebesparelse typisk svarende til topskatten og dermed nyder godt af fald i skatteprocenterne ved tidspunktet for udbetaling. Vil ministeren på den baggrund komme med et skøn over, hvor meget pensionsopsparerne har sparet ved de skattesænkninger, der er sket siden starten af 90'erne (med indførslen af AM-bidraget) og til om med det nyligt fremsatte forslag om at sænke marginalskatterne?

 

Svar: Personer, som har sparet op før skattenedsættelserne fra starten af 1990’erne, vil umiddelbart få en skattebesparelse ved udbetalingen, hvis skatterne er faldet. Opsparing foretaget efter starten af 1990’erne vil også opleve lavere skatter på pensionsudbetalingerne, men vil modsvarende have haft lavere fradragsværdier ved pensionsindbetalingerne og vil have betalt arbejdsmarkedsbidrag. Der skønnes derfor i svaret alene over skatteændringerne for opsparing foretaget før 1994.

Der foreligger ikke nøjagtige statistiske oplysninger om størrelsen af pensionsformuen ultimo 1993 for ordninger med løbende udbetaling, men skønsmæssigt kan den anslås til i størrelsesordenen 500 mia. kr., jfr. Bilag til Finansredegørelse 1996, p. 81, tabel 1­.

Med hensyn til reduktionen af skatterne for personer, som vil modtage løbende udbetalinger fra pensionsordninger, skønnes det at dreje sig om en nedsættelse på gennem­snitligt 13-15  procentpoint.

På baggrund heraf kan det med stor usikkerhed skønnes, at nedsættelse af indkomstskatter siden 1993 medfører, at den udskudte skat ultimo 1993 vedrørende pensionsopsparing i løbende ordninger falder med et beløb i størrelsesordenen 70 mia. kr.

Nedgangen i den udskudte skat vil vise sig som mindre skattebetalinger over de næste ca. 40-50 år, dog således at hovedparten af nedgangen vil fremkomme inden for de næste 20-30 år.

Andre elementer i skattereformerne mv. modvirker dog den nævnte lempeligere beskatning. Det gælder bl.a. omlægningen af de enlige pensionisters forhøjede personfradrag til et indkomstafhængigt pensionstillæg og den øgede vægt på grønne afgifter op gennem 1990’erne. Siden skatteomlægningen i 1993 er kommuneskatterne (inkl. sundhedsbidraget fra 2007) gennemsnitligt steget 2,4 procentpoint, hvilket også reducerer værdien af pensionsformuerne og dermed de udbetalte pensioner.