Til
Folketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 362 af 30. august 2007.
(Alm. del).
Kristian Jensen
                                          /Lene Skov Henningsen
                       Â
Ministeren bedes oplyse hvilke ydelser og produkter, der er undtaget fra moms og med hvilke begrundelser?
Svar:
Som hovedregel bliver der betalt moms af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet. Ved levering af en vare forstås overdragelse af retten til som ejer at råde over et materielt gode. Levering af en ydelse omfatter enhver anden levering. Udgangspunktet er således, at hver gang en vare bliver solgt, eller en ydelse bliver præsteret, skal der opkræves moms.
Der er dog 2 undtagelser hertil.
I det ene undtagelsestilfælde er det den enkelte vare eller ydelse, som er fritaget.
Således fritager momslovens § 13 i alt 22 områder for moms, eksempelvis varer og ydelser inden for sundhedssektoren, social forsorg og bistand, undervisnings- og kursusvirksomhed (dog ikke hvis virksomheden drives med gevinst for øje), amatørsport, forsikringsvirksomhed samt finansielle aktiviteter. Endvidere er der mulighed for at anmode om fritagelse for enkeltstående, velgørende arrangementer, ligesom almenvelgørende eller almennyttige foreninger kan fritages, hvis deres aktiviteter ikke kan skabe konkurrencefordrejning.
I det andet undtagelsestilfælde er det ikke den enkelte vare eller ydelse, som er fritaget, men nogle omstændigheder ved selve leveringen der gør, at leveringen som sådan bliver fritaget for moms.
Således opremser momslovens § 34 i alt 16 situationer, hvor der ikke skal opkræves moms ved leveringen. Eksempelvis leverancer til andre EU-lande (det indre marked), eksport til lande uden for EU, leveringer til diplomatiske missioner m.fl. samt levering af aviser.
I § 34-tilfældene er der tale om momspligtige leveringer, men momsen opkræves med en 0-sats. Betydningen heraf er, at leverandøren har fradrag for momsen af indkøbte varer og ydelser efter momslovens fradragsregler. Forskellen til § 13 består i, at leverandøren af momsfrie varer og ydelser ikke opkræver moms ved leveringen. Til gengæld opnår han heller ikke fradrag for den moms, som han har betalt for indkøbte varer og ydelser.
Baggrunden for fritagelsesbestemmelserne i momsloven skal findes i den bagvedliggende EU-ret. Både § 13 og § 34 er udtryk for en implementering af det EU-retlige momssystemdirektiv (Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem).