J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 07-097454
Dato : 5. juli 2007

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 277 af 13. juni 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen

 


Spørgsmål 277:

Vil ministeren oplyse, om følgende del af artikel af professor Jan Pedersen, i SR Skat 2007 nr. 1 side 56-67 i artiklen Parcel- og sommerhusreglen under pres – Fortolkningsproblemer og seneste praksis er korrekt:

 

”I stedet bør skattetænkningen gennemføres ved salg til barnet til laveste mulige pris, dvs. den seneste offentlige ejendomsvurdering minus 15 % (jf. cirkulære nr. 185 af 17.november 1982). Det må her haves for øje, at denne såkaldte 15 % er blevet lempet, idet det er seneste offentliggjorte almindelige vurdering, der anvendes som udgangspunkt og ikke en evt. senere årsregulering, (note: jf. Vurderingsvejledningen punkt B.4., som dog alene har begrænset betydning, idet den sidste årsregulering foretages pr. 1. oktober 2006, jf. lov nr. 514 af 7. juni 2006. Herefter foretages alene almindelige ejendomsvurderinger hvert 2. år uden mellemliggende årsreguleringer.). Såfremt årsreguleringen indeholder en forhøjelse af den almindelige vurdering – hvilket ofte er tilfældet – vil de skatte- og gaveafgiftsmæssige følger ved en forældreoverdragelse kunne reduceres yderligere.”

 

 

Svar:

Årsregulering af ejendoms- og grundværdierne i henhold til vurderingsloven blev afskaffet fra og med 2007.

 

Erfaringerne med reguleringerne viste, at de på grund af sparsomt statistisk materiale og krav om nedrunding af reguleringsprocent m.v., samlet set kun medførte små ændringer i forhold til de almindelige vurderinger.

 

Da amterne så blev nedlagt i 2007, og det skulle overvejes at etablere et nyt statistikgrundlag for årsreguleringerne, fandt et flertal i Folketinget, at reguleringerne kunne afskaffes.

 

Afskaffelsen af årsreguleringerne betyder derfor, at der alene foretages almindelige ejendomsvurderinger hvert 2. år og at de almindelige vurderinger nu kan anvendes i en 2-årsperiode i forbindelse med 15 pct.’s-reglen i modsætning til tidligere.

 

Jeg er ikke enig i, at man kan tale om, at der er sket en lempelse af reglerne, da ejendomspriserne både går op og ned.