Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 273-276 af 13. juni 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lise Bo Nielsen

                        


Spørgsmål 273: Kan ministeren bekræfte, at der ved spaltning af selskaber uden tilladelse fra SKAT – som nu indført ved lov nr. 343 af 18.4.2007 – ikke blot gælder den indsatte anmeldelsesfrist i Fusionsskattelovens §15a, stk. 6 (”Senest samtidigt med indgivelse af selvangivelsen for det indkomstår, hvor en spaltning efter reglerne i stk. 1, 4. pkt. er gennemført, skal det modtagende selskab give told- og skatteforvaltningen oplysning om, at selskabet skal deltage i en spaltning uden tilladelse fra told- og skatteforvaltningen”), men der gælder også den almindelige anmeldelsesfrist, hvor de selskabsretslige dokumenter skal indsendes til SKAT senest 1 måned efter spaltningens vedtagelse, jf. FUS §15b, stk. 2, 1. pkt.?

 

Svar: Det kan bekræftes, at det modtagende selskab i en skattefri spaltning, der gennemføres uden tilladelse, skal give oplysning herom senest samtidig med indgivelsen af selvangivelsen for det indkomstår, hvori spaltningen gennemføres. Dette følger af den nye bestemmelse i fusionsskattelovens § 15 a, stk. 6. Oplysningen kan gives ved afkrydsning på selvangivelsesblanketten.

Det kan samtidig bekræftes, at den generelle - og også forud for lov nr. 343 af 18. april 2007 gældende - betingelse i fusionsskattelovens § 6 om indsendelse af de selskabsretlige dokumenter også finder anvendelse for skattefri spaltning uden tilladelse. Således skal også det modtagende selskab i en skattefri spaltning uden tilladelse senest en måned efter spaltningens vedtagelse indsende de selskabsretlige dokumenter til SKAT.

De to oplysningskrav har forskellig karakter og omfang. Det første krav opfyldes ved den blotte information om, at en skattefri spaltning uden tilladelse har fundet sted. Det andet krav opfyldes ved indsendelsen af en række selskabsretlige dokumenter.

Om baggrunden for de to krav henviser jeg til min besvarelse af spørgsmål 275.

 


Spørgsmål 274: Kan ministeren bekræfte, at der ved tilførelse af aktiver uden tilladelse fra SKAT – som nu indført ved lov nr. 343 af 18.4.2007 – ikke blot gælder den indsatte anmeldelsesfrist i Fusionsskattelovens §15c, stk. 5 (”Senest samtidigt med indgivelse af selvangivelsen for det indkomstår, hvor tilførsel af aktiver efter reglerne i stk. 1, 4. pkt. er gennemført, skal det modtagende selskab give told- og skatteforvaltningen oplysning om, at selskabet skal deltage i en tilførsel af aktiver spaltning uden tilladelse fra told- og skatteforvaltningen”), men der gælder også den almindelige anmeldelsesfrist, hvor de selskabsretslige dokumenter skal indsendes til SKAT senest 1 måned efter spaltningens vedtagelse, jf. FUS §15d, stk. 2, 1. pkt.?

 

Svar: Det kan bekræftes, at det modtagende selskab i en skattefri tilførsel af aktiver, der gennemføres uden tilladelse, skal give oplysning herom senest samtidig med indgivelsen af selvangivelsen for det indkomstår, hvori tilførslen gennemføres. Dette følger af den nye bestemmelse i fusionsskattelovens § 15 c, stk. 5. Oplysningen kan gives ved afkrydsning på selvangivelsesblanketten.

Det kan samtidig bekræftes, at den generelle - og også forud for lov nr. 343 af 18. april 2007 gældende - betingelse i fusionsskattelovens § 6 om indsendelse af de selskabsretlige dokumenter også finder anvendelse for skattefri tilførsel af aktiver uden tilladelse. Således skal også det modtagende selskab i en skattefri tilførsel af aktiver uden tilladelse senest en måned efter vedtagelsen af tilførslen indsende de selskabsretlige dokumenter til SKAT.

De to oplysningskrav har forskellig karakter og omfang. Det første krav opfyldes ved den blotte information om, at en tilførsel af aktiver uden tilladelse har fundet sted. Det andet krav opfyldes ved indsendelsen af en række selskabsretlige dokumenter.

Om baggrunden for de to krav henviser jeg til min besvarelse af spørgsmål 275.


Spørgsmål 275: Hvad er baggrunden for, at der ved skattefri spaltning uden tilladelse, jf. FUS §§15a og b og skattefri tilførsel af aktiver jf. FUS §§15 c og 15d ud over den indsendte anmeldelse ved indsendelse af selvangivelse, fortsat gælder reglen i FUS §6 om indsendelse af de selskabsretslige dokumenter senest 1 måned efter vedtagelsen?

 

Svar: Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 273 og 274, er de to oplysningskrav af forskellig karakter og omfang.

Oplysningskravet efter de nye bestemmelser i fusionsskattelovens § 15 a, stk. 6, henholdsvis § 15 c, stk. 5, er begrundet i kontrolhensyn og i hensynet til, at SKAT systemmæssigt skal kunne håndtere de nye bestemmelser om adgangen til at omstrukturere skattefrit uden tilladelse.

De nye bestemmelser og det modtagende selskabs afgivelse af oplysningen på selvangivelsesblanketten gør det således muligt for SKAT systemmæssigt at overvåge de værnsregler, der knytter sig til adgangen til at omstrukturere skattefrit uden tilladelse. Oplysningen om, at det modtagende selskab har deltaget i en skattefri spaltning eller tilførsel af aktiver uden tilladelse, er således blandt andet nødvendig for, at SKAT i de følgende tre år kan kontrollere, at selskabet overholder udbyttebegrænsningsreglerne ved udlodning af udbytte.

Det bemærkes i den forbindelse, at oplysningerne i de selskabsretlige dokumenter, der skal indsendes efter fusionsskattelovens § 6, ikke automatisk overføres til SKATs systemer. Dette ville kræve en manuel gennemgang af samtlige dokumenter i hvert enkelt tilfælde, hvilket efter min opfattelse ikke er en hensigtsmæssig udnyttelse af SKATs ressourcer.


Spørgsmål 276: Kan ministeren bekræfte, at det vil være en administrativ lettelse for erhvervslivet, hvis de to anmeldelsesregler, hvorefter en skattefri spaltning uden tilladelse, jf. FUS §§15a og b, skal anmeldes efter bestemmelsen i FUS §15a, stk. 6 og skattefri tilførsel af aktiver, skal anmeldes efter bestemmelsen i FUS §15c, stk. 5, skal indsendes anmeldelse samtidigt med indsendelse af selvangivelsen for det modtagende selskab, og kravet om, at der skal ske indsendelse af de selskabsretslige dokumenter til SKAT senest 1 måned efter vedtagelsen, blev samlet til en samlet bestemmelse om indsendelse af de samlede oplysninger til SKAT på samme tidspunkt?

 

Svar: Jeg henviser indledningsvist til min besvarelse af spørgsmål 273, 274 og 275.

Som det fremgår af disse svar, kan oplysningskravet efter de nye bestemmelser i fusionsskattelovens § 15 a, stk. 6, og § 15 c, stk. 5, opfyldes ved en simpel afkrydsning på selvangivelsesblanketten. Jeg skal i den forbindelse særligt gøre opmærksom på, at de fleste selskaber allerede fra og med indgivelsen af selvangivelsen for indkomståret 2005 har skullet afkrydse et sådant felt på selvangivelsen (afsnittet om regnskabsoplysninger).

Det er på baggrund af ovenstående min opfattelse, at selskaber, der vælger at gøre brug af de nye regler og dermed sparer ressourcer og administration ved ikke at skulle ansøge om tilladelse hos SKAT, ikke vil opleve det nye oplysningskrav som en administrativ byrde.