Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 270 af 12. juni 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Otto Brøns-Petersen

                        


Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Her er skattereformen” af Bo Sandberg fra Politikken – Kultur, den 11. juni 2007, jf. alm. del – bilag 168.”

 

Svar:

Skattestoppet er og bliver udgangspunktet for regeringens skattepolitik. Derfor kan jeg naturligvis ikke tilslutte mig den skattereform, som Bo Sandberg skitserer i kronikken i Politiken den 11. juni 2007, hvor skatten på arbejde sættes ned ved at hæve skatten på boliger. En sådan omlægning er et klart brud med skattestoppet. Jeg ønsker, at gennemføre reelle lettelser af skatten på arbejde, når råderummet er til stede, frem for at flytte skattebyrden fra den ene lomme til den anden.

 

Det er en misforståelse at tro, at en omlægning af skattebyrden fra arbejdsindkomst til boliger automatisk vil øge arbejdsudbuddet. Mursten kan ikke betale skat. I sidste ende kan skatter kun betales af personer ud af deres indkomst, hvad enten der tale om direkte skat på arbejdsindkomst eller om indirekte skatter så som ejendomsskat. Og hvad hjælper det, at man får 100 kr. mere i løn efter skat, hvis det man køber for lønnen er blevet 100 kr. dyrere? Boligskatter påvirker tilskyndelsen til at arbejde på principielt samme måde, som den direkte beskatning af arbejde gør. Når de beskæftigedes boligforbrug beskattes hårdere, falder værdien af deres realløn efter skat. Det reducerer også incitamentet til at arbejde.

 

Så at flytte beskatning for omkring 25 mia. kr. fra skat på arbejde til skat på boliger øger kun arbejdsudbuddet, hvis omlægningen flytter en del af skattebyrden fra beskæftigede over på pensionister, arbejdsløse studerende mv. Alle bor jo i en bolig, mens ikke alle går på arbejde. Det er at fifle med skatten, og det har skattestoppet nu i over fem år beskyttet borgerne imod.

 

Men det er da interessant, hvis Bo Sandbergs skatteforslag kan tages til indtægt for endnu et kursskifte i Socialdemokraternes skattepolitik. Forslaget minder meget om det Radikale Venstres skatteforslag i deres finanslovsudspil sidste år, og dengang var Socialdemokraterne enige med mig i at kritisere de Radikales forslag for at have uhensigtsmæssige fordelingsvirkninger.