J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: J.nr. 07-079332
Dato : 6. juni 2007

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 245 og 246 af 9. maj 2007.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 245:

"Ministeren bedes redegøre for, hvilke regler der gælder for momsfrie gulpladebiler, for en virksomhed, som ønsker at lade medarbejderne tage denne bil hjem, hvis næste arbejdsdag starter med transport til et arbejdssted forskellig fra den normale arbejdsplads."

 

Svar:

Jeg vil i det følgende redegøre for hvilke regler, der gælder for den i spørgsmålet beskrevne situation. Redegørelsen er delt op i et afsnit om de momsmæssige regler og i et afsnit om de skattemæssige regler.

 

Moms

- Anskaffelse

Efter momslovens § 41, stk. 1 kan moms vedrørende anskaffelse af vare- og lastmotorkøretøjer med en tilladt totalvægt på højst 3 tons ikke fradrages, medmindre køretøjerne udelukkende bruges i forbindelse med virksomhedens momspligtige leverancer.

 

Der er altså fuld fradragsret for momsen ved anskaffelsen af varebilen, hvis den kun anvendes i forbindelse med virksomhedens momspligtige leverancer.

 

Anvendes bilen også privat eller til ikke-registreringspligtige erhvervsaktiviteter, er der derimod ingen fradragsret ved anskaffelsen. Selv en mindre anvendelse af varebilen til private eller til ikke-registreringspligtige erhvervsaktiviteter indebærer altså, at fradragsretten fortabes.

 

Fradrag for køretøjets købsmoms er altså betinget af, at medarbejderen ikke må og ikke anvender vare- og lastmotorkøretøjerne til private formål.

 

Kørsel mellem bopæl og skiftende arbejdssteder, herunder lejlighedsvis kørsel til det faste forretningssted for at supplere køretøjets lager af værktøj, afhentning af arbejdssedler, mv. anses dog under visse betingelser for foretaget i virksomhedens interesse.

 

Kørsel mellem bopæl og virksomhedens faste forretningssted som led i en vagtordning anses heller ikke for privat kørsel, dvs. virksomheden har fradragsret for moms af anskaffelsen.

 

Det kan altså konkluderes, at hvis virksomheden ved anskaffelse af det pågældende køretøj har valgt at fratrække momsen, må medarbejderne kun køre i bilen hjem, hvis kørslen opfylder betingelserne for kørsel mellem bopæl og skiftende arbejdssteder eller for kørsel mellem bopæl og virksomhedens faste forretningssted som led i en vagtordning. Er betingelserne ikke opfyldt, fortaber virksomheden momsfradragsretten.

 

Har virksomheden derimod ved anskaffelse af det pågældende køretøj valgt ikke at fratrække momsen, er anvendelsen af køretøjet ikke underlagt momsmæssige begrænsninger.

 

- Drift

Efter momslovens § 41, stk. 2 kan moms vedrørende drift af varebiler med tilladt totalvægt på ikke over 3 tons, fuldt ud fradrages, selv om bilen kun anvendes delvist i den momsregistrerede virksomhed. Det er tilstrækkeligt, at bilen blot i et eller andet omfang bruges i forbindelse med virksomhedens momspligtige leverancer.

 

Det er en betingelse for at kunne fradrage moms vedrørende drift af varebilen, at den momsregistrerede virksomhed har en momspligtig omsætning på mere end 50.000 kr. om året.

 

Skat

Det har ingen betydning for den skattemæssige behandling af virksomhedens driftsudgifter, herunder adgang til afskrivning, at virksomheden lader medarbejderne tage gulpladebiler hjem, når næste arbejdsdag starter med transport til et arbejdssted forskellig fra den normale arbejdsplads.

 

Det kan dog have betydning for virksomhedens pligter som arbejdsgiver.

 

Hvis en gulpladebil, der er anvendelig som alternativ til en privat bil, er stillet til rådighed for den ansattes private kørsel, skal den ansatte efter ligningslovens § 16, stk. 4 beskattes af værdi af fri bil.

 

Hvis en person har en firmabil holdende uden for sin bopæl uden for normal arbejdstid, er der en formodning for, at bilen også er til privat kørsel, medmindre arbejdsgiveren har stillet begrænsninger for anvendelsen. Den ansatte må derfor godtgøre, at firmabilen ikke benyttes privat, hvis han vil undgå beskatning. Er bilen alene til rådighed for erhvervsmæssig kørsel, beskattes den ansatte ikke.

 

Værdien af den fri bil er A-indkomst, og arbejdsgiveren har derfor pligt til at indeholde A-skat m.v. af værdi af fri bil i den ansattes løn.

 

Begrebet erhvervsmæssig kørsel er fastlagt i ligningslovens § 9 B som a) befordring mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads i indtil 60 arbejdsdage inden for 24 måneder, b) befordring mellem arbejdspladser og c) befordring inden for samme arbejdsplads.

 

Handelsrejsende og sælgere med kundeopsøgende arbejde har dog adgang til at køre mellem hjemmet og virksomheden, dog højst en gang om ugen, uden at det udløser beskatning.

 

Derudover er der en række situationer, hvor kørsel mellem hjem og arbejde ikke anses som privat og dermed er fritaget for beskatning.

 

Dette gælder bl.a. kørsel i værkstedsbiler, dvs. biler, der ikke anses for velegnede som alternativ til en privat bil, og derfor ikke er omfattet af reglerne om beskatning af fri bil.

 

Der er heller ikke beskatning af fri bil i tilfælde, hvor en ansat kun lejlighedsvis, kører til det faste driftssted i en bil på gule plader, hvor momsen er afløftet. Sådan lejlighedsvis kørsel, anses ikke som privat kørsel, hvis kørslen opfylder de momsmæssige betingelser for kørsel mellem bopæl og skiftende arbejdssteder.

 

Heller ikke i den situation, hvor en medarbejder, der som chauffør i en mandskabsvogn kører sine kolleger fra en midlertidig arbejdsplads og hjem, sker der beskatning.

 

Der er ikke tale om privat kørsel og dermed heller ikke beskatning i den situation, hvor en ansat kører mellem hjem og arbejde som led i en vagtordning. Der skal være tale om en reel rådighedspligt, der indebærer, at man skal kunne møde ædru og udhvilet i hele rådighedsperiode, og bilen må ikke befinde sig ved hjemmet udenfor rådighedsperioden, jf. betingelserne ovenfor under afsnittet om moms.

 

 


Spørgsmål 246:

"Er der alene tale om, at der skal være en gyldig årsag, hvis medarbejderen må tage bilen hjem, eller eksisterer der et loft over, hvor mange dage, medarbejderen kan gøre brug af denne mulighed? Der bedes svares både for så vidt angår momslovgivningen og skattelovgivningen."

 

Svar:

Moms

Om medarbejderne må køre hjem i et vare- og lastmotorkøretøj med tilladt totalvægt på ikke over 3 tons, afhænger i første omgang udelukkende af, hvilket valg virksomheden har truffet ved anskaffelsen: Om bilen udelukkende skal anvendes til momspligtige formål, eller om bilen skal anvendes til blandede formål.

 

Vælger virksomheden ”udelukkende anvendelse til momspligtige formål” er der fuld fradragsret for moms af anskaffelsen. I dette tilfælde må medarbejderne alene køre hjem i bilen, hvis kørslen opfylder betingelserne for kørsel mellem bopæl og skiftende arbejdssteder eller betingelserne for kørsel mellem bopæl og virksomhedens faste forretningssted som led i en vagtordning.

 

Vælger virksomheden ”blandet anvendelse” er der ingen fradragsret for moms af anskaffelsen, og der er ikke nogen begrænsninger i anvendelsen af køretøjet.

 

Skat

Det daværende Ligningsråd har i afgørelsen refereret i SKM2003.13.LR godkendt, at medarbejdere, der lejlighedsvis kører mellem arbejdsgiverens adresse og den sædvanlige bopæl, ikke beskattes af denne kørsel, når bilen udelukkende skal anvendes erhvervsmæssigt den efterfølgende dag, og den ansatte i øvrigt er afskåret fra at anvende bilen privat.

 

Ligningsrådet fandt i samme forbindelse, at medarbejderne heller ikke skulle beskattes, når de – under tilsvarende betingelser – efter at have anvendt bilen udelukkende erhvervsmæssigt, kører hjem om aftenen og den efterfølgende dag kører direkte fra den sædvanlige bopæl til arbejdspladsen. Ligningsrådet forudsatte, at der blev ført kørselsregnskab, og at bilen ikke måtte anvendes til privat kørsel i øvrigt.

 

Skatterådet har i SKM2006.90.SR præciseret, at ansatte er omfattet af den beskrevne praksis om lejlighedsvis kørsel, når kørslen sker højst 25 gange pr. år.

 

Jeg kan afslutningsvis oplyse, at SKAT er ved at udarbejde en pjece med en samlet redegørelse over de moms- og skattemæssige regler for brug af gulpladebiler. Pjecen forventes at ligge klar efter sommerferien.