Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 149 af 19. januar 2007.

(Alm. del).

 

 

Kristian Jensen

                                           /Ivar Nordland

                        


Spørgsmål: Kan ministeren bekræfte, at det er muligt med den dansk-franske DBO at skifte mellem exemption- og creditmetoden, således at man de år, hvor man har underskud i sin virksomhed, kan bruge den ene metode og de år, hvor man har overskud kan bruge den anden metode?

 

Svar: Udgangspunktet i intern dansk skatteret er globalindkomst-princippet, som medfører, at fuldt skattepligtige personer og selskaber er skattepligtige af samtlige deres indtægter, uanset om de hidrører her fra landet eller ikke. Hvis en fuldt skattepligtig person eller et fuldt skattepligtigt selskab har virksomhed i udlandet, skal indtægter og udgifter ved denne virksomhed altså medregnes i den pågældendes danske skattepligtige indkomst.

Som en undtagelse fra globalindkomst-princippet er der regler om et territorial-princip i selskabsskattelovens § 8, stk. 2. Det medfører, at et fuldt skattepligtigt selskabs indtægter og udgifter, som vedrører dets faste driftssted eller faste ejendom i en fremmed stat, ikke medregnes i den skattepligtige indkomst. Dette gælder dog ikke, hvis Danmark efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst (DBO) eller anden international aftale er tildelt retten til at beskatte indkomst herfra, eller hvis selskabet har valgt international sambeskatning. Et dansk selskab beskattes også af positiv såkaldt CFC-indkomst fra et fast driftssted i udlandet, dvs. finansiel indkomst, såfremt denne indkomst ville være omfattet af CFC-beskatning, hvis det faste driftssted havde været et udenlandsk selskab.

De fleste danske DBO’er med andre lande bygger på credit-metoden. For en person eller et selskab, der er fuldt skattepligtig i Danmark og har indkomst fra det andet land, betyder det, at selv om det andet land efter overenskomstens bestemmelser kan beskatte denne indkomst, beskatter Danmark også indkomsten. Dobbeltbeskatning undgås ved, at de danske skatter af den udenlandske indkomst nedsættes med den skat, der er betalt i det andet land af den pågældende indkomst.

Den dansk-franske DBO fra 1957 bygger imidlertid på eksemptions-metoden. For en person eller et selskab, som er fuldt skattepligtig i Danmark og har indkomst fra Frankrig, betyder det, at hvis Frankrig efter overenskomstens bestemmelser kan beskatte denne indkomst, skal Danmark undlade at beskatte indkomsten – uanset størrelsen af den betalte franske skat. Den franske indkomst tages dog i betragtning ved beregningen af dansk skat af den pågældendes anden indkomst (progressionsvirkning).

Hvis en dansk person eller et dansk selskab har et fast driftssted eller en fast ejendom i Frankrig, kan Frankrig efter DBO’en beskatte overskuddet ved driftsstedet eller ejendommen, og Danmark skal således undlade beskatning.

Der er enighed mellem de danske og franske myndigheder om, at DBO’en ikke omfatter kapitalgevinst ved afståelse.

For så vidt angår en fuldt skattepligtig person, medfører globalindkomst-princippet, at den pågældende kan få fradrag for et underskud fra et fast driftssted eller en fast ejendom i Frankrig ved opgørelsen af danske skattepligtig indkomst.

Når det faste driftssted eller den faste ejendom giver overskud, kan Danmark efter DBO’en med Frankrig ikke beskatte dette.

Til gengæld vil der ske genbeskatning efter ligningslovens § 33 D. Denne regel omfatter tilfælde, hvor en person eller et selskab har fået fradrag for underskud i et fast driftssted eller en fast ejendom i en fremmed stat, og der i efterfølgende år er overskud heraf, som Danmark efter en DBO ikke kan beskatte. I så fald genbeskattes den pågældende af et beløb, svarende til det tidligere fratrukne underskud. Det samme gælder ved salg af det faste driftssted eller den faste ejendom.

For så vidt angår et fuldt skattepligtigt selskab, medfører selskabsskattelovens § 8, stk. 2, at selskabet ikke kan få fradrag for underskud i et fast driftssted eller en fast ejendom i en fremmed stat. Dette gælder dog ikke, hvis Danmark efter en DBO eller anden international aftale er tildelt retten til at beskatte indkomst herfra, hvis selskabet har valgt international sambeskatning, eller hvis der er tale om CFC-indkomst.

Hvis selskabet har valgt international sambeskatning, skal indtægter (og udgifter) vedrørende dets faste driftssteder eller faste ejendomme i udlandet medregnes i den skattepligtige indkomst i den ti-års periode, hvor sambeskatning gælder.

Det medfører, at når det danske selskab opgør sit skattepligtige overskud, kan det få fradrag for underskud i et udenlandsk fast driftssted eller en udenlandsk fast ejendom. Ved opgørelsen af skattepligtig overskud skal selskabet medregne overskud i det faste driftssted eller den faste ejendom. Når der er tale om overskud i et driftssted eller en ejendom i Frankrig, sker der genbeskatning af tidligere fratrukket underskud efter ligningslovens § 33 D. 

Ved ophør af international sambeskatning medfører § 31 A, stk. 10, at  der skal ske beskatning af et beløb, svarende til den fortjeneste, som ville være opnået ved ophør af virksomheden i det faste driftssted og salg af dets aktiver og passiver, henholdsvis ved salg af den faste ejendom.

 

Frankrigs-DBO’en giver således ikke mulighed for, at personer eller selskaber her i landet kan få fradrag for underskud ved virksomhed i Frankrig og derefter kan undgå genbeskatning ved overskud af virksomheden.