J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 07-005347
Dato :

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.116, 117, 118 og 119 af 9. januar 2007.

(Alm. del).

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen

 


Spørgsmål 116:

"Vil ministeren oplyse, hvorledes SKATs indsats med kontrol af udenlandske virksomheder og udenlandsk arbejdskraft planlægges gennemført i det kommende år"

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at indsatsplanen for 2007 indeholder en række landsdækkende hovedtemaer, som alle skattecentre skal beskæftige sig med. Både udenlandsk arbejdskraft og udenlandske virksomheder indgår i indsatsplanen som landsdækkende temaer.

 

Der vil bl.a. blive udarbejdet informationsmateriale målrettet til udenlandske medarbejdere med henblik på at sikre, at de skattemæssige regler er kendt, og SKAT vil ved stikprøver kontrollere, at der er en korrekt skattemæssig registrering og håndtering af udenlandske medarbejdere.

 

For så vidt angår de udenlandske virksomheder vil indsatsen rettes dels direkte imod de udenlandske virksomheder, der opererer her i landet, dels imod de mange herværende virksomheder, der aftager ydelser fra de udenlandske virksomheder. Der vil blive gennemført målrettede informations- og vejledningsaktiviteter over for disse virksomheder.

 

Med den nye indsatsstrategi er der mulighed for at anvende service- og kontrolressourcerne mere målrettet, således at kontrolressourcerne sættes ind specielt overfor de relevante virksomheder. SKAT har i den anledning fået en række forbedrede værktøjer til brug for kontrollen med udenlandske virksomheder og arbejdskraft. Fra medio 2006 skal virksomheder, der indgår aftaler om bygge- og anlægsarbejde med en udenlandsk virksomhed, indberette en række oplysninger til SKAT om den udenlandske virksomhed og den arbejdskraft, der skal udføre arbejdet. Anvendelsen af dette register gør det muligt for SKAT at målrette indsatsen, og der arbejdes løbende med at udvikle disse værktøjer.

 

Der vil endvidere blive foretaget udgående kontrol dér, hvor de udenlandske virksomheder udøver deres aktivitet her i landet f.eks. på byggepladser. Indsatsen gennemføres som en løbende proces over hele året i forbindelse med gennemførelse af fairplay-aktioner.

 

 

 

 


Spørgsmål 117:

" Vil ministeren oplyse, antallet af udenlandske virksomheder, der er tilmeldt som udøvende virksomhed i Danmark, og oplyse i hvilket omfang, der er planlagt besøg hos disse virksomheder fra SKAT i det kommende år?”

 

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at der er registreret ca. 8.400 udenlandske virksomheder hos SKAT med skatte- eller afgiftsmæssig aktivitet. Ud af disse er ca. 3.100 udenlandske momsregistrerede EU-virksomheder uden fast driftssted her i landet og uden herboende repræsentant. Omkring 1.000 af de udenlandske virksomheder har ingen egentlig aktivitet her, men er alene registreret for selskabsskat på grund af sambeskatning med et dansk selskab.

 

Som anført i besvarelsen til spørgsmål 116 vil der blive gennemført en landsdækkende indsats over disse udenlandske virksomheder. Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget nærmere om omfanget, men indsatsen vil omfatte både vejledning, således at reglerne forstås og efterleves, og en målrettet kontrol mod de virksomheder, der overtræder reglerne.

 


Spørgsmål 118:

” Vil ministeren oplyse, antallet af danske virksomheder, der har fået tilladelse til beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft, og oplyse i hvilket omfang, der er planlagt besøg hos disse virksomheder fra SKAT i det kommende år?”

 

 

Svar:

Arbejdstilladelse gives som udgangspunkt til den enkelte udlænding, men danske virksomheder kan blive forhåndsgodkendt til ansættelse af arbejdstagere fra de nye østeuropæiske EU-lande (Østaftalen). Det er ikke SKAT men Udlændingeservice, der træffer afgørelse i disse sager.

 

Udlændingeservice har oplyst overfor SKAT, at der pr. 30. december 2006 var 1.374 forhåndsgodkendte arbejdsgivere vedrørende denne ordning. Statistikken er tilgængelig på hjemmesiden (www.nyidanmark.dk) og opdateres løbende.

 

Udlændingeservice har ingen statistik over antallet af arbejdsgivere, der har beskæftiget udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU, og der er heller ingen statistik eller oversigt over ikke forhåndsgodkendte arbejdsgivere i forbindelse med overgangsordningen.

 

Som anført i besvarelsen til spørgsmål 116 vil der blive gennemført en landsdækkende indsats over disse udenlandske virksomheder. Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget nærmere om omfanget, men indsatsen vil omfatte både vejledning, således at reglerne forstås og efterleves, og en målrettet kontrol mod de virksomheder, der overtræder reglerne.

 

 

 

 

 

 

 

 


Spørgsmål 119:

" Vil ministeren kommentere oplysningerne i artiklen på Jyllands Postens forside 30. december 2006: ”Millionsvindel med udenlandsk arbejdskraft”, herunder specielt oplysningerne om, at der er brug for en betydelig udvidelse af SKAT’s kontrol, og at denne vil kunne afsløre svindel i millionstørrelsen?"

 

Svar:

SKAT har ikke nogle opgørelser over et skønnet skatteprovenu vedrørende udenlandske virksomheder og arbejdskraft. Men det vurderes, at der i 2007 fortsat vil være stor vækst i omfanget af både udenlandsk arbejdskraft og virksomheder med aktiviteter i Danmark. Derfor indgår området som et særligt fokusområde i indsatsplanen for 2007.

 

I forbindelse med tilrettelæggelsen af indsatsen overfor udenlandske virksomheder og arbejdskraft vurderes resultaterne løbende på baggrund af de erfaringer, der høstes lokalt. Viser det sig, at de planlagte tiltag ikke er tilstrækkelige, vil jeg i samarbejde med SKAT se på, om der er behov for yderligere foranstaltninger.