J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 06-119878
Dato :

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.10 af Morten Homann (SF).

(Alm. del).

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen

 


Spørgsmål 10:

Kan ministeren bekræfte, at bytteringe som f.eks. ”Timebanken” i Projekt Nabohjælp fra Århus Vest, der blev underkendt af Landsskatteretten i august 2006, vil kunne fortsætte uden beskatning, såfremt det organiseres efter flg. principper:
- Timebanken organiseres som f.eks. en forening, der godkendes efter ligningslovens § 8 A samt efter ligningslovens § 7, nr. 22.
- Herefter bliver bidrag – også i tjenesteydelser – op til den årlige beløbsgrænse skattefri.
- Udbetalinger – også i form af tjenesteydelser – op til 10.000 kr. årligt er ligeledes skattefri.

 

Svar:

Nej, det kan jeg ikke bekræfte. I Landsskatterettens afgørelse blev ydelser fra den såkaldte timebank anset for skattepligtig indkomst for modtagerne. Landsskatteretten tilsluttede sig det daværende Ligningsråds afgørelse og fandt, at ydelserne i timebanken ikke kan karakteriseres som skattefrie vennetjenester. Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag vil få et andet udfald, såfremt timebankprojektet organiseres på en anden måde.

 

Jeg kan dog generelt oplyse, at bestemmelsen i ligningslovens § 8 A giver adgang til et ligningsmæssigt fradrag for gaver til visse foreninger, stiftelser og fonde m.v., hvis midler anvendes i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed.  Der er ikke fradrag for de første 500 kr. og fradraget kan højst udgøre 5.000 kr. Fradraget er betinget af, at der skal være tale om en gave.

 

Bestemmelsen i ligningslovens § 7, nr. 22, omfatter ydelser fra en fond, stiftelse, forening m.v., der er godkendt af socialministeren, og hvis formål er at støtte socialt eller sygdomsbekæmpende arbejde. Ydelser fra en fond m.v., der er godkendt efter denne bestemmelse er som anført i spørgsmålet skattefrit op til 10.000 kr. Det er en betingelse for skattefritagelsen, at uddelingen fra den sociale fond m.v. er godkendt af Den Sociale Sikringsstyrelse, der administrerer ordningen.

 

Det fremgår af bestemmelsens forarbejder, at det er modtagerens sociale og sygdomsmæssige karakteristika, der skal være afgørende for den sociale organisations tildeling af skattefritagne ydelser og dermed for godkendelsen af den sociale organisation. Fonde mv., hvis midler alene anvendes til en personkreds, der er begrænset til personer med tilknytning til f.eks. en bestemt familie, en bestemt virksomhed eller lignende samt medlemskab af en bestemt forening eller tilsvarende, vil således ikke kunne forvente godkendelse.