Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 73 af 15. november 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

”Hvornår er en klient indlagt på institution eller egen bolig set i forhold til bistandsværgebekendtgørelsen?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det vedrører bestemmelsen om udbetaling af vederlag i bistandsværgebekendtgørelsen[1].

 

Efter bistandsværgebekendtgørelsens § 18, stk. 2, udbetales der i vederlag til en bistandsværge, som er beskikket for en dømt, et årligt grundbeløb på for tiden 1.719 kr. Herudover udbetales der i supplerende vederlag et beløb på for tiden 1.289 kr. for hver påbegyndte 3. måned, hvor den dømte i henhold til dommen er indlagt på psykiatrisk sygehus/sygehusafdeling, anbragt på institution eller lignende.

 

Det er en betingelse for at udbetale det supplerende vederlag, at den dømte er indlagt på psykiatrisk sygehus/sygehusafdeling, anbragt på institution eller lignende i henhold til dommen.

 

Desuden er det et krav efter bestemmelsen, at den dømte er indlagt, anbragt eller lignende. Disse ord skal fortolkes i sammenhæng med straffelovens §§ 68-70, dvs. at bekendtgørelsens § 18, stk. 2, 2. pkt., omfatter de anbringelsesforanstaltninger, der er nævnt i straffelovens §§ 68-70.

 

Det er endvidere fastsat i bestemmelsen, at det supplerende vederlag skal udbetales for hver påbegyndte 3. måned. Bestemmelsen skal derfor forstås således, at vederlaget skal udbetales for hver påbegyndt 3-måneders periode, hvor den pågældende er indlagt mv. i henhold til dommen, og at dette beløb forfalder ved begyndelsen af 3-måneders perioden. En eller flere kortvarige indlæggelser mv. inden for en periode på 3 måneder vil således medføre, at der for perioden skal udbetales et supplerende vederlag.

 

Det fremgår endelig af bistandsværgebekendtgørelsens § 13, stk. 1, at et sygehus/en sygehusafdeling, en institution eller en anstalt mv., som modtager en person, der har en bistandsværge beskikket, snarest skal underrette bistandsværgen, når den pågældende påbegynder et ophold på stedet. Sygehuset/sygehusafdelingen, institutionen eller anstalten mv. skal ligeledes underrette bistandsværgen ved afslutningen af den pågældendes ophold på stedet, jf. bekendtgørelsens § 13, stk. 2. Det vil således fremgå af det pågældende anbringelsessteds meddelelser til bistandsværgen, hvornår den sigtede, tiltalte eller dømte er indlagt, anbragt eller lignende i henhold til dommen.



[1] Bekendtgørelsen nr. 77 af 5. februar 1999 med senere ændring.