Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 71 af 15. november 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

”Hvorledes sikres en ensartet udbetaling af vederlag mv. til bistandsværger?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitichefen.

 

Rigspolitichefen har udtalt følgende:

 

”De overordnede administrativt fastsatte regler om bistandsværger fremgår af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 77 af 5. februar 1999 med senere ændringer om bistandsværger. Der er heri fastsat bestemmelser om bl.a. vederlag til bistandsværger.

 

Rigspolitiet har i tilknytning til bekendtgørelsen om bistandsværger mere detaljeret overfor politikredsene fastsat regler om udbetaling af vederlag til bistandsværgerne og om andre mere forvaltningsmæssige forhold som f.eks. om kørselsvederlag mv. Heri er blandt andet beskrevet vederlagets størrelse i relation til de enkelte sagskategorier. Endvidere er det beskrevet, hvornår vederlaget skal udbetales, samt hvorledes opfølgning på sager vedrørende dømte bør tilrettelægges med henblik på at sikre, at der sker honorering af eventuelle yderligere vederlagskrav.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til udtalelsen fra Rigspolitichefen.

 

Justitsministeriet skal bemærke, at ministeriet i forbindelse med besvarelsen af 13. februar 2005 af spørgsmål nr. 156 fra Folketingets Retsudvalg blev bedt om at kommentere en henvendelse fra Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark. Landsforeningen udtrykte i henvendelsen ønske om en central udbetaling af honorar, så det kom til at ske automatisk og under samme betingelser. I den forbindelse bemærkede Rigspolitichefen, at Rigspolitiet gerne deltog i en drøftelse med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om reglerne og den mere daglige administration af disse. Justitsministeriet henholdt sig i besvarelsen til Rigspolitichefens udtalelse.

 

Justitsministeriet skal bemærke, at ministeriet for tiden overvejer spørgsmålet om en eventuel ændring af bistandsværgebekendtgørelsen, og problemstillingen vil blive inddraget i den forbindelse.