Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 457 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. september 2007.

 

 

 

Carina Christensen

  fg. justitsminister

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 457 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes med henvisning til artikel i Helsingør Dagblad "Lokalt firma kan bidrage til jagten på narkobilister" redegøre for, hvilke metoder politiet anvender og overvejer at anvende i forhold til bilister, der er påvirket af narkotika, herunder om politiet vil samarbejde med det firma, som omtales i artiklen.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Ved ændring af færdselsloven, som trådte i kraft 1. juli 2007, blev der bl.a. andet indført en såkaldt nulgrænse for kørsel under påvirkning af visse bevidsthedspåvirkende stoffer. Det fremgår af færdselslovens § 54, stk. l, at et motordrevet køretøj ikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvis blod under eller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer, som efter regler fastsat af justitsministeren er klassificeret som farlige for færdselssikkerheden. Det fremgår videre, at bestemmelsen ikke finder anvendelse for stoffer, som den pågældende har indtaget i henhold til og i overensstemmelse med en lovlig recept.

 

I forbindelse med lovens gennemførelse er det besluttet, at politiet indtil videre alene anvender øjenbesigtigelse til konstatering af mulig påvirkethed af euforiserende stoffer. Rigspolitiet har på baggrund af oplysninger om praksis for øjenbesigtigelse i Sverige og Norge fået lavet et redskab til løsning af denne opgave. Arbejdsredskabet er godkendt af Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet. Dette såkaldte ”pupillometer” anvendes af politiet ved øjenbesigtigelsen af motorførere. Der er gennemført en uddannelse af politikredsenes operative personale i brugen af ”pupillometeret”.

 

Rigspolitiet vil løbende vurdere behovet for eventuelt at indføre andre testmetoder til konstatering af påvirkethed af euforiserende stoffer.”