Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 425, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 29. august 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 425 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvordan vejledes indsatte eller tidligere indsatte i fængsler og institutioner under Kriminalforsorgen om mulighederne for at søge Restanceinddrivelsesmyndigheden om henstand, afdragsvis betaling eller afskrivning af gæld til det offentlige, herunder gæld i forbindelse med sagsomkostninger i straffesager?”

 

Svar:

 

Efter reglerne i bødebekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1022 af 17. oktober 2005 om opkrævning af visse bøder, konfiskationsbeløb og sagsomkostninger mv. samt afgørelse om udståelse af forvandlingsstraf for bøde) er det politiet, der opkræver bøder, konfiskationsbeløb, sagsomkostninger mv., så snart afgørelse herom kan fuldbyrdes. Det fremgår af bestemmelserne i bekendtgørelsen, at den opkrævningsskrivelse, der sendes til skyldneren, skal indeholde dels en vejledning om politiets mulighed for at give tilladelse til henstand og afdragsvis betaling, dels en vejledning om, at spørgsmål om tilladelse til henstand og afdragsvis betaling i videre omfang afgøres af Restanceinddrivelsesmyndigheden.

Det følger således af reglerne, at alle skyldnere, herunder Kriminalforsorgens klienter, allerede ved modtagelsen af opkrævningen skal vejledes om mulighederne for at søge henstand og afdragsvis betaling hos politiet eller Restanceinddrivelsesmyndigheden.

Indsatte i Kriminalforsorgens institutioner, som oplyser at have gæld til det offentlige, vejledes af institutionerne om mulighederne for at søge henstand, afdragsvis betaling og eftergivelse. Vejledningen sker oftest i begyndelsen af afsoningen, enten ved indsættelsessamtalen eller senest ved handleplanssamtalen, som skal finde sted inden fire uger efter indsættelsen. Herudover vejledes konkret efter behov i løbet af afsoningen, ligesom personalet er behjælpelig med udfærdigelse af ansøgning om henstand, afdragsvis betaling og eftergivelse samt anden kontakt til politiet eller Restanceinddrivelsesmyndigheden.

Det fremgår i øvrigt af reglerne i bekendtgørelse om inddrivelse af gæld til det offentlige, at i sager vedrørende eftergivelse af bøde- og konfiskationsbeløb, hvor skyldneren udstår straf, skal ansøgningen om eftergivelse indgives til institutionen, som herefter skal afgive indstilling til Restanceinddrivelsesmyndigheden om, hvorvidt eftergivelse bør ske.

For så vidt angår tidligere indsatte (prøveløsladte), som er i tilsyn hos Kriminalforsorgen i Frihed, sker vejledningen som udgangspunkt i forbindelse med den første tilsynssamtale hos afdelingen og herefter løbende efter behov. Der ydes desuden hjælp med udfærdigelse af ansøgning og anden kontakt til politiet eller Restanceinddrivelsesmyndigheden.