Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 419, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 27. august 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 419 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til Ritzau-telegram af 23/8-07: Politiet lader udlændinge slippe for parkeringsbøder.”

 

Svar:

 

Det er anført i Ritzau-telegrammet, at visse politikredse på grund af inddrivelsesproblemer undlader at pålægger parkeringsafgifter til ejere af biler, der er registreret i udlandet.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”Politiet kan efter færdselslovens § 121 pålægge afgifter for overtrædelse af færdselslovens bestemmelser om standsning og parkering. Afgift kan pålægges såvel dansk som udenlandsk registrerede køretøjer.

 

En række politikredse har efter færdselslovens § 122 overdraget parkeringskontrollen til særlige parkeringskontrollører, der er ansat under politiet. Endvidere har en række kommuner efter færdselslovens § 122 a overtaget parkeringskontrollen efter færdselslovens § 121, stk. 1.

 

I de tilfælde, hvor parkeringskontrollen varetages af parkeringskontrollører ansat under politiet, eller hvor parkeringskontrollen varetages af de enkelte kommuner, pålægger politipersonale kun parkeringsafgifter i begrænset omfang, fx når et ulovligt parkeret køretøj er til fare eller ulempe.

 

Det kan oplyses, at politiet – og herunder de af politiet ansatte parkeringskontrollører – i 2006 pålagde i alt 55.876 afgifter. Heraf er 1.460 afgifter pålagt køretøjer registreret i udlandet.

 

Politiet og de af politiet ansatte parkeringskontrollører kan opkræve afgift for standsnings- og parkeringsforseelser på stedet, når såvel føreren som køretøjet er hjemmehørende i udlandet. Det opgøres ikke, i hvilket omfang afgifter opkræves på stedet.

 

Inddrivelse af parkeringsafgifter, der ikke betales på stedet eller ved brug af det girokort, der er vedlagt ved meddelelse om pålæggelse af afgift, foretages centralt af Rigspolitiet på grundlag af oplysninger om køretøjets ejer i Centralregisteret for Motorkøretøjer (CRM).

 

Rigspolitiet har ikke direkte adgang til oplysninger om navne og adresser på ejere af køretøjer registreret i udlandet. Der foretages derfor ikke aktiv inddrivelse af afgifter pålagt ejere af udenlandsk indregistrerede køretøjer. Afgifter pålagt udenlandsk registrerede køretøjer afskrives således som uerholdelige, hvis afgiften ikke er betalt på stedet eller ved brug af det vedlagte girokort.

 

Syd- og Sønderjyllands, Sydøstjyllands og Nordsjællands Politi har på baggrund af Ritzau-telegrammet af 23. august 2007 oplyst, at såvel dansk som udenlandsk registrerede køretøjer pålægges afgifter ved standsnings- og parkeringsforseelser. Det gælder uanset om parkeringskontrol foretages af politipersonale eller af parkeringskontrollører ansat af politiet. Endvidere udnyttes muligheden for at give en advarsel for standsnings- og parkeringsforseelser, hvor det vurderes, at forseelsen er undskyldelig.

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.