Folketingets Retsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Retsudvalget har i brev af 23. august 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 411 (REU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 411:

”Kan ministeren bekræfte, at en række kommuner ikke yder kontanthjælp eller andre sociale ydelser til indsatte under Kriminalforsorgens institutioner, som benytter sig af behandlingsgarantien for indsatte stofmisbrugere, og at de pågældende skal betale for opholdet på behandlingsinstitutionerne?”

 

 

Endeligt svar:

Det vil ikke være i overensstemmelse med bestemmelserne i lov om aktiv social­politik, hvis en kommune yder kontanthjælp til indsatte under Kriminal­forsorgens institutioner, heller ikke hvis de benytter sig af behandlingsgarantien for indsatte stofmisbrugere, idet denne behandling også foregår i fængslerne. Spørgsmålet synes således at hvile på præmisser, der ikke er i overens­stem­melse med de faktiske forhold.

 

I spørgsmål 413, jf. nedenfor, henvises således til satspuljeaftalen for 2006, hvis formål var at udstede en behandlingsgaranti for stofmisbrugere i Kriminal­forsorgens institutioner svarende til den behandling, kommunerne skal tilbyde efter servicelovens § 85 (i dag § 101).

 

I medfør heraf trådte behandlingsgarantien for indsatte stofmisbrugere således i kraft den 1. januar 2007, jf. straffuldbyrdelseslovens § 45a. Behandlingsgarantien gælder alle indsatte med forventet restafsoning på 3 måneder fra ansøgning­stidspunktet og sikrer, at en vederlagsfri misbrugsbehandling er iværksat så vidt muligt senest 14 dage efter dette tidspunkt.

 

Det påhviler Kriminalforsorgen at varetage forsørgelsen af indsatte i Kriminalfor­sorgens institutioner, i det omfang der er tale om fængsler og arresthuse. De indsatte har ikke ret til kontanthjælp, idet de ikke opfylder betingelserne herfor - herunder står til rådighed for arbejdsmarkedet. Der kan dog ydes hjælp til bevarelse af boligen i en kortere periode eller til opmagasinering af bohave. Bestemmelserne herom findes i bekendtgørelse nr. 559 af 21. juni 2000.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen