Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 406, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren og udenrigsministeren den 20. august 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Jette Nørrind Schaumburg-Müller

 


Spørgsmål nr. 406 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Mener ministrene, at de gældende regler på nationalt og internationalt plan vedrørende udsendelse af danske tjenestemænd, herunder politifolk, i internationale fredsbevarende missioner er tilfredsstillende, herunder i forhold til eventuel erstatning for skader, som pådrages under missionerne.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Rigspolitiet og Udenrigsministeriet, hvortil jeg kan henholde mig.

 

 Rigspolitiet har oplyst følgende:

 

”Danske polititjenestemænd, der er udsendt til deltagelse i løsning af internationale opgaver, er dækket af flere forskellige forsikringsordninger.

 

Udsendte polititjenestemænd er således omfattet af den lovpligtige arbejdsskadesikring. Der kan efter loven om arbejdsskadesikring ydes erstatning eller godtgørelse for arbejdsskader, hvorved forstås ulykker eller erhvervssygdomme, der er en følge af arbejdet eller de forhold, det er foregået under. Ydelserne efter loven kan være betaling af udgifter til sygebehandling, optræning og hjælpemidler mm., erstatning for tab af erhvervsevne, godtgørelse for varigt mén, overgangsbeløb ved dødsfald, erstatning for tab af forsørger og godtgørelse til efterladte.

 

Udsendte polititjenestemænd er endvidere omfattet af statens tjenesterejseforsikring. Rejseforsikringen er en heltids ulykkesforsikring, som både dækker ulykkestilfælde i og uden for tjenesten. Rejseforsikringen indeholder både en almindelig og en særlig ulykkesforsikring, men der kan kun udbetales erstatning/godtgørelse efter én af ulykkesforsikringerne.

 

Efter rejseforsikringens særlige ulykkesforsikring kan der for udsendte, der i medfør af tjenesten opholder sig i områder, hvor der foregår konfliktforebyggende, fredsbevarende, fredsskabende, humanitære og andre lignende opgaver, og som omkommer eller kommer til skade under eller som følge af tjenesten, udbetales erstatning i overensstemmelse med tekstanmærkning nr. 108 under § 11. Justitsministeriet på finansloven. I henhold til tekstanmærkningen ydes der erstatning til den udsendte polititjenestemand, respektive dennes enke og/eller uforsørgede børn, hvis polititjenestemanden invalideres eller omkommer under udførelsen af tjenesten. Erstatning ydes således:

 

Ved død:

Forsørgere                               2.252.000 kr.

Ikke-forsørgere                        1.124.500 kr.

 

Varigt mén:

Méngrad på 100 %                  3.377.500 kr.

 

Ved delvis invaliditet fastsættes erstatningen i forhold til méngraden. De nævnte erstatningssummer er senest blevet reguleret ved Akt 159 af 29. juni 2007.

 

Efter rejseforsikringens almindelige ulykkesforsikring, der finder anvendelse uden for de specifikke tilfælde, der er nævnt i den særlige ulykkesforsikring, kan der ydes erstatning for varigt mén – invaliditetserstatning – i tilfælde af, at den udsendte på rejsen rammes af et ulykkestilfælde, og for dødsfald i tilfælde af, at den udsendte på rejsen omkommer som følge af et ulykkestilfælde. Erstatning efter den almindelige ulykkesforsikring ydes således:

 

Ved død:

Forsørgere                               400.000 kr.

Ikke-forsørgere                          20.000 kr.

 

Varigt mén:

Méngrad på 100 %                  800.000 kr.

 

Ved delvis invaliditet fastsættes erstatningen i forhold til méngraden.

 

Herudover er polititjenestemænd omfattet af statens gruppelivsaftale. Forsikringen i gruppelivsaftalen er en heltidsforsikring, og det har derfor ingen betydning, om forsikringshændelsen sker i eller uden for tjenesten. Forsikringen er endvidere en risikoforsikring, hvor forsikringssummen udbetales ved sikredes død, og det er uden betydning, om døden skyldes ulykke eller sygdom. Ved dødsfald udbetales en forsikringssum på 275.000 kr. til den udsendtes nærmeste pårørende, medmindre andet er særligt meddelt Forenede Gruppeliv. Hvis den udsendte efterlader sig børn under 21 år, udbetales yderligere en børnesum på 15.000 kr. for hvert barn.

 

Det er Rigspolitiets vurdering, at de forsikringsordninger, som gælder i Danmark for danske polititjenestemænd, der er udsendt til løsning af internationale opgaver, i langt de fleste tilfælde yder de udsendte polititjenestemænd eller deres pårørende en tilfredsstillende sikring i tilfælde af død eller tilskadekomst i tjenesten. Rigspolitiet vil løbende og i kontakt med forsvaret have opmærksomheden rettet mod området.

 

Ud over de danske forsikringsordninger, som er beskrevet oven for, kan der for polititjenestemænd, der er udsendt til tjeneste ved internationale organisationer, være særlige, supplerende forsikringsordninger, der er tegnet og administreres af organisationerne, og som Rigspolitiet ikke har indflydelse på. Tilsvarende gælder for private forsikringer, som de udsendte måtte have tegnet.”

 

Udenrigsministeriet har oplyst følgende:

 

” Udenrigsministeriet udsender årligt et antal civile danskere til internationale krise-, konflikt- og demokratiopbygnings-indsatser. De udsendes ikke som tjenestemænd.

 

Den største del af dem udsendes under kontrakt med Udenrigsministeriet. Disse udsendte er omfattet af dansk ret, herunder arbejdsskadesikring. Under udsendelsen er de dækket af en gruppeforsikring, som Udenrigsministeriet har tegnet hos forsikringsselskabet Tryg, omfattende: bagageforsikring, katastrofeforsikring, heltidsulykkesforsikring, sygeinvaliditetsforsikring og gruppelivsforsikring. Forsikringen dækker hele udsendelsesperioden (hele døgnet) fra tidspunktet for udrejsen fra Danmark indtil ophøret af kontrakten. Dødsfald, som er direkte følge af et ulykkestilfælde sket under udsendelsen, dækkes inden for et år efter hjemkomsten. Udenrigsministeriet finder forsikringsordningen via Tryg tilfredsstillende. Ordningen genforhandles eller genudbydes hvert tredje år.

 

Erstatningsydelserne, der reguleres årligt, er i 2007:

 

Sygdom og hjemtransport                  Ubegrænset

Bagage                                             111.153

Katastrofe                                         111.153

Heltidsulykke:  Forsørgere                 Død           1.060.281

                                                         Invaliditet  2.120.561

                         Ikke-forsørgere        Død                37.474

                                                         Invaliditet  2.650.20

HIV/AIDS                                        547.847

Sygeinvaliditet                                   766.986

Gruppeliv        Forsørgere                 314.000

                        Ikke-forsørgere           31.400

 

Et særligt forhold gælder for den internationale observationsmission i Hebron på Vestbredden. Af de ni udsendte danskere er fire polititjenestemænd, som er udsendt under kontrakt med Rigspolitiet, men Udenrigsministeriet betaler udsendelsesomkostningerne, herunder ovenstående forsikringsordning.

 

Ud over de personer, som udsendes under kontrakt med Udenrigsministeriet, indstilles årligt et antal danskere som kandidater til stillinger i internationale organisationer for et kort åremål, oftest 1-3 år. Når disse ansættes, er det under kontrakt med den pågældende internationale organisation og under de ansættelsesbetingelser, som gælder for ansatte i denne organisation. De er således også under udsendelsen dækket af den forsikringsordning, som den internationale organisation har etableret for sine medarbejdere, og som danske myndigheder ikke har indflydelse på. Det er Udenrigsministeriets generelle indtryk, at de forskellige internationale organisationers forsikringsordninger er tilfredsstillende, men man må naturligvis til stadighed fra dansk side følge op med henblik på at sikre, at forsikringsordningerne bliver efterlevet og erstatning udbetalt i relevante tilfælde. Med hensyn til eventuelle arbejdsskader, som de ansatte måtte pådrage sig som resultat af hændelser under den internationale ansættelse, dækkes disse efter erstatningsreglerne i den forsikringsordning, der er gældende i den aktuelle organisation. Danskere, der er udsendt på kontrakt med en international arbejdsgiver, er ikke omfattet af den danske arbejdsskadesikring som følge af, at deres ansættelsesforhold ikke er med en dansk arbejdsgiver.”