Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Regional sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2006-1137-68 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â Dokument 2
|
"Hvilke konsekvenser vil en udvidelse af sygesikringsordningen med psykologhjælp til vidner til grove/voldsomme forbrydelser få, herunder af administrativ og økonomisk karakter? Eventuelle konsekvenser som følge af sparrede syge- og dagpenge m.v. skal medtages i svaret, og det forudsættes ved spørgsmålet, at udtrykket grove/voldsomme forbrydelser defineres restriktivt"
Som jeg redegjorde for under samrådet i Folketingets Retsudvalg den 22. juni 2006 og ved besvarelsen af spørgsmål 474 (alm. del) (2005-06), er der allerede i dag indenfor rammerne af de eksisterende tilbud i sundhedsvæsenet mulighed for, at personer, der i forbindelse med en krise har behov for egentlig behandling, kan modtage denne vederlagsfrit.
Som jeg ligeledes redegjorde for under samrådet, har Sundhedsstyrelsen oplyst, at krisehåndtering og kriseterapi aktuelt debatteres i fagkredse. Baggrunden er ifølge Sundhedsstyrelsen, at flere undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved effekten af kriseterapi ved psykolog. Nogle fagpersoner vurderer, at denne i bedste fald er harmløs, i værste fald skadelig.
Meget tyder på denne baggrund ifølge Sundhedsstyrelsen på, at adgangen til psykologbistand ikke bør optrappes. Denne vurdering indgår, som jeg nævnte under samrådet, i Sundhedsstyrelsens aktuelle overvejelser i forbindelse med en revurdering af anbefalingerne for krisehjælp ved psykolog.
Jeg mener derfor ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at udtale sig om konsekvenserne af en evt. udvidelse af sygesikringsordningen vedrørende psykologhjælp til også at omfatte vidner til grove/voldsomme forbrydelser, men vil afvente Sundhedsstyrelsens anbefalinger for krisehjælp ved psykolog.
Jeg vil foranledige, at Sundhedsstyrelsens revurderede anbefalinger vedrørende krisehjælp ved psykolog bliver sendt til retsudvalget, når disse foreligger.