Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 396, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 27. juli 2007.
Lene Espersen
/
 Lars Hjortnæs
Spørgsmål nr. 396 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at blødsødne dommere skrider ind over for kriminelle, der er idømt samfundstjeneste, og som ikke lever op til deres forpligtelse med at passe samfundstjenesten?â€
Svar:
Efter straffelovens § 62, stk. 1, kan retten, hvis betinget dom efter reglerne i lovens §§ 56 og 57 ikke findes tilstrækkelig, afsige betinget dom med vilkår om samfundstjeneste, hvis tiltalte findes egnet til det.
Efter straffelovens § 63, stk. 1, fastsættes i sådanne tilfælde som vilkår for udsættelsen af fængselsstraf, at den dømte skal udføre ulønnet samfundstjeneste i mindst 30 og højst 240 timer.
Hvis den dømte overskrider vilkåret om samfundstjeneste eller andet vilkår, kan retten efter straffelovens § 66, stk. 1, træffe afgørelse om ubetinget fængselsstraf for den begåede lovovertrædelse eller bestemme, at den betingede dom skal opretholdes, eventuelt i forbindelse med en forlængelse af længstetiden for samfundstjeneste (dvs. den periode, inden for hvilken samfundstjenesten skal være udført) og af prøvetiden.
Det fremgår af straffuldbyrdelseslovens § 101, stk. 1, at vilkår om samfundstjeneste, der er fastsat efter straffelovens § 63, gennemføres af kriminalforsorgen. Det fremgår endvidere af § 103, at kriminalforsorgen skal føre kontrol med, at den dømte opfylder den fastsatte arbejdspligt. Hvis den dømte overtræder vilkåret om samfundstjeneste eller de forskrifter, som kriminalforsorgen har givet om udførelsen af samfundstjenesten, skal kriminalforsorgen give den pågældende pålæg om at overholde vilkåret og forskrifterne. Er der tidligere givet pålæg herom, afgives indberetning til anklagemyndigheden.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der i bekendtgørelse nr. 726 af 26. juni 2006 og cirkulære nr. 50 af 27. juni 2006 om kriminalforsorgens tilsyn med prøveløsladte, betinget dømte mv. bl.a. er fastsat nærmere regler om samfundstjeneste. Det fremgår således af § 8, stk. 3, i bekendtgørelsen, at den konkrete aftale om afvikling af samfundstjeneste skal være indgået med klient og samfundstjenestested senest 20 dage efter, at tilsynsmyndigheden har modtaget meddelelse fra politiet om, at en person er idømt betinget dom med vilkår om samfundstjeneste. Det fremgår endvidere af stk. 4, at en klients ønske om at ændre en aftale om afvikling af samfundstjeneste kun kan imødekommes, hvis der foreligger ganske særlige omstændigheder.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at ud over den kontakt, som tilsynet medfører, gennemfører Kriminalforsorgen i Frihed en særlig kontrol med samfundstjenestens udførelse. Dette sker i medfør af cirkulærets § 14 ved besøg på arbejdsstedet mindst én gang om måneden, mens den dømte udfører samfundstjeneste, og i øvrigt ved hyppig telefonisk kontakt til arbejdsstedet.
Den særlige kontrol med samfundstjenestens udførelse betyder, at tilsynsmyndigheden hurtigt bliver bekendt med den dømtes eventuelle udeblivelser. I sådanne tilfælde fremgår det af cirkulærets § 15, at tilsynsmyndigheden straks ved brev skal pålægge den dømte snarest at tage personlig kontakt med tilsynsmyndigheden. Hvis den dømte ikke reagerer på dette brev, skal tilsynsmyndigheden aflægge besøg på dennes bopæl eller opholdssted. Hvis tilsynsmyndigheden får kontakt med den dømte, giver tilsynsmyndigheden denne pålæg om at overholde vilkåret om samfundstjeneste og de forskrifter, som kriminalforsorgen har givet om udførelsen af samfundstjenesten. Hvis tilsynsmyndighedens pålæg ikke har den ønskede effekt, eller tilsynsmyndigheden ikke opnår kontakt med den dømte, vil der blive afgivet indberetning til anklagemyndigheden i overensstemmelse med straffuldbyrdelseslovens § 103, stk. 2.
Rigsadvokaten har oplyst, at anklagemyndigheden, når der kommer indberetning fra kriminalforsorgen om, at domfældte ikke opfylder den fastsatte arbejdspligt, i almindelighed snarest muligt vil indbringe sagen for retten med påstand om, at der træffes afgørelse om ubetinget fængselsstraf.
Justitsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, der kan belyse domstolenes afgørelser i de situationer, hvor de får forelagt sager om vilkårsovertrædelser i forbindelse med domme til samfundstjeneste. Det kan imidlertid oplyses, at Justitsministeriets Forskningsenhed er ved at planlægge en undersøgelse af samfundstjenestens forløb, og at forskningsenheden i den forbindelse undersøger muligheden for at kortlægge domstolenes afgørelser ved indberetninger for vilkårsovertrædelse.
Når resultatet af undersøgelsen foreligger, vil jeg orientere Folketingets Retsudvalg herom, og jeg vil i den forbindelse overveje, om der er behov for at iværksætte særlige tiltag på området.