Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 389, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 23. juli 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Jette Nørrind Schaumburg-Müller

 


Spørgsmål nr. 389 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren kommentere den situation, at der i 1. halvår af 2007 er flere betjente end hele sidste år, der har søgt orlov fra politiet, som omtalt i TV Avisen kl. 21 den 19. juli 2007?

 

Vil ministeren samtidig redegøre for, om regeringen i højere grad end i dag vil forebygge, at rutinerede betjente forlader politiet?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Tjenestefrihed - undertiden også kaldt orlov - er fravær fra tjenesten uden løn i en tidsbegrænset periode med ret til efter periodens udløb at genindtræde i en stilling inden for ansættelsesområdet.

 

Der eksisterer normalt ikke noget retskrav på tjenestefrihed, men tjenestefrihed kan, jf. tjenestemandslovens § 58, stk. 1, bevilges af ansættelsesmyndigheden efter ansøgning fra den ansatte. På overenskomstområdet kan der ydes tjenestefrihed i det omfang, der er hjemmel hertil i de enkelte overenskomster mv.

 

Begrundelserne for at søge tjenestefrihed er typisk ønsket om at prøve et andet job, at gennemgå en uddannelse eller familierelaterede formål.

 

Antallet af medarbejdere, som søger og får tjenestefrihed, varierer fra år til år bl.a. i takt med løn- og beskæftigelsesvilkårene særligt på det private arbejdsmarked.

 

I 2005 meddelte Rigspolitiet tjenestefrihed til 115 medarbejdere, i 2006 til 133 medarbejdere og i løbet af 1. halvår 2007 er der meddelt tjenestefrihed til 188 medarbejdere. Disse tal omfatter alle politiets personalegrupper, og den stigning, som kan konstateres i tallene særligt i 2007, vedrører primært politiets kontoransatte medarbejdere. Som følge af overdragelsen af en række af politiets administrative opgaver til kommunerne pr. 1. januar 2007 (pas og kørekort) og til SKAT pr. 1. januar 2008 (motorvæsen) søger en række medarbejdere, som tidligere har varetaget disse opgaver for politiet, orlov for at blive ansat i kommunerne eller i SKAT eller for at søge andre beskæftigelsesmuligheder uden for politiet. Også politireformens samling af en række administrative opgaver på færre tjenestesteder har medført flere ansøgninger om tjenestefrihed fra de kontoransatte medarbejdere. Det bemærkes, at politiet i tiden frem til den 1. januar 2008 afgiver opgaver svarende til ca. 450 årsværk, hvorfor der i perioden skal ske en nogenlunde tilsvarende reduktion i antallet af administrative medarbejdere.

 

Antallet af polititjenestemænd, som har søgt og fået meddelt tjenestefrihed, har udviklet sig således gennem de seneste år:

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007 (pr. 30/6)

89

83

69

54

82

82

      62

 

Omkring 2/3 af disse polititjenestemænd er vendt tilbage til politiet efter 1-3 års tjenestefrihed, og der er således alene i gennemsnit over perioden ca. 25 polititjenestemænd årligt, som er blevet meddelt afsked efter en tjenestefrihedsperiode.

 

Endelig kan oplyses, at politiet traditionelt har en meget lille personaleomsætning, idet politiets ansatte typisk forbliver i politiet frem til deres pensionering.”

 

Som det fremgår af Rigspolitiets udtalelse, er der ikke tale om, at flere betjente i første halvår af 2007 har søgt tjenestefrihed end i hele 2006. Afgangen af øvrigt personale må endvidere ses i lyset af den udlægning af administrative opgaver fra politiet til andre myndigheder, som i øjeblikket gennemføres.

 

Jeg har fuld tillid til, at Rigspolitiet som hidtil vil følge udviklingen på området og tage de initiativer, som måtte være relevante for at sikre fastholdelse af personale i politiet.