Besvarelse af spørgsmål nr. 37 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for begivenhederne på Nørrebro søndag den 24. september 2006, der endte med masseanholdelse af 268 mennesker, herunder mange mindreårige.

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske af Line Barfod (EL).

 

Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2005-06, jf. REU alm. del – spm. 565.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Politidirektøren i København, der har oplyst følgende:

 

”Det kan indledningsvis oplyses, at der for tiden verserer straffesager samt sager vedrørende klager over politiets indsats i forbindelse med begivenhederne på Nørrebro den 24. september 2006, og at Københavns Politi derfor i forbindelse med besvarelsen af dette spørgsmål må tage forbehold for, at der i forbindelse med de verserende sager kan fremkomme nye oplysninger.

 

Jeg kan på den baggrund foreløbigt oplyse følgende:

 

Uden forangående anmeldelse til politiet blev det konstateret, at der på Ungdomshusets hjemmeside var oplysninger om, at der skulle afholdes demonstration henholdsvis den 23. og 24. september 2006.

 

Demonstrationen den 23. september 2006 blev anmeldt til politiet, og demonstrationen blev afholdt i god ro og orden.

 

Den 24. september 2006 forsamledes der mellem 800 og 900 personer på Sankt Hans Torv. Da demonstrationen ikke var anmeldt til Københavns Politi, blev der fra politiets side taget kontakt til deltagerne, hvorefter en person meldte sig som anmelder af demonstrationen.

 

Anmelderen oplyste, at de gerne ville gå på en rute i København, og der blev herefter indgået aftale om, at demonstranterne kunne følge følgende rute:

 

Fra Sankt Hans Torv – Elmegade – Nørrebrogade – Dr. Louises Bro, hvor demonstrationen ifølge anmelderen gerne ville gøre et ophold på ca. 15 minutter – Frederiksborggade – Rømersgade – Vendersgade – Nørre Voldgade – Gothersgade – Søtorvet – Dr. Louises Bro – Nørrebrogade og herefter afslutning i Folkets Park.

 

Det blev aftalt med anmelder, at demonstrationen skulle følge politiets anvisninger, herunder blev der særligt gjort opmærksom på maskeringsforbuddet, og at det ikke ville blive tolereret, hvis der blev forøvet hærværk eller kastet med effekter.

 

Anmelder var enig i dette, men gjorde dog opmærksom på, at det ikke var sikkert, at han kunne styre demonstranterne.

 

Da demonstrationen startede, var flere personer maskerede med motorcykelhjelme og andet. Mange af demonstranterne medbragte rygsække og tasker. Demonstranterne blev via højtaler gjort opmærksom på maskeringsforbuddet, og de blev anmodet om at aflægge maskeringerne. Denne opfordring blev besvaret med en skov af ”fuck fingre”.

 

Da demonstranterne begyndte at gå, blev der affyret enkelte romerlys.

 

Mens demonstrationen gik mod krydset Nørrebrogade-Fælledvej var flere af demonstranterne fortsat maskerede, ligesom der på ny blev affyret romerlys.

 

Da demonstrationen passerede krydset Nørrebrogade-Fælledvej, blev det adskillige gange via højtaler oplyst, at der er maskeringsforbud i Danmark, og at dette ville blive håndhævet. Demonstranterne besvarede endnu en gang denne opfordring til at aflægge maskeringerne med en skov af ”fuck fingre”.

 

I forbindelse med det planlagte stop på Dr. Louises Bro blev der foretaget en afspærring, således at demonstranterne ikke fik lov til at gå videre, medmindre demonstranterne aflagde deres maskeringer. Afspærringen blev etableret ved hjælp af politiets køretøjer.

 

Da demonstranterne kom til Dr. Louises Bro, oplyste anmelder til politiet, at demonstranterne alligevel ikke ønskede at gøre holdt ved broen, men at de i stedet gerne ville fortsætte med det samme.

 

Anmelder blev gjort bekendt med, at han skulle få styr på deltagerne, før politiet ville tillade, at demonstrationen fortsatte.

 

Der blev herefter kastet enkelte flasker og noget frugt efter politiet.

 

Anmelder blev herefter på ny gjort bekendt med, at demonstrationen ikke ville få lov til at fortsætte.

 

Det blev herefter aftalt med anmelder, at demonstranterne skulle vende om og gå mod Ungdomshuset på Jagtvej. Demonstranterne vendte herefter om og begyndte at gå tilbage.

 

På Nørrebrogade mellem Dr. Louises Bro og Fælledvej stoppede demonstranterne. Der blev på ny afbrændt fyrværkeri, ligesom nogle af demonstranterne satte sig ned. Efter kort tid fortsatte demonstranterne ad Nørrebrogade.

 

Der blev kastet maling og flasker mod blandt andet Netto, ligesom der blev forøvet hærværk i form af graffiti på bygninger.

 

Da det var Københavns Politis opfattelse, at demonstrationen nu havde udviklet sig til et opløb, blev opløbsformularen via højtaler bekendtgjort for demonstranterne.

 

Demonstranterne drejede herefter ind ad Stengade, og der blev på ny kastet flasker og sten mod politiet.

 

Fra Stengade løb demonstranterne mod Åboulevarden.

 

I krydset Ågade-Rantzausgade blev demonstranterne på ny stoppet.

 

Opløbsformularen blev igen bekendtgjort, og der blev efterfølgende på ny kastet med sten og flasker mod politiet. Mange af demonstranterne var fortsat maskerede med motorcykelhjelme og andet.

 

Politiets enheder blev sat ind fra tre sider, således at det stadig var muligt for demonstranterne at forlade stedet.

 

Der var ca. 200 personer, der ikke forlod stedet, og de blev herefter anholdt og sigtet for overtrædelse af straffelovens § 134.

 

I blandt andet Gartnergade, Korsgade og Stengade blev der bygget barrikader og sat ild til disse.

 

I Stengade blev der sat ind over for en flok personer, der havde forsamlet sig i Folkets Park, hvorfra de angreb politiet med stenkast.

 

I forbindelse med de forskellige indsatser blev flere anholdt for blandet andet overtrædelse af straffelovens § 119.

 

I forbindelse med politiets indsats blev i alt anholdt 262 personer, heraf var 64 udlændinge (tyske, svenske, norske og britiske statsborgere). 96 var kvinder og 166 mænd. 52 af de anholdte var mellem 15 og 18 år. 7 var under 15 år.”