Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 336, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 29. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 336 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil regeringen i fortsættelse af forrige spørgsmål være indstillet på at overveje at ændre reglerne for psykologhjælp til ofre for vold og voldtægt i retning af at fjerne/mindske egenbetalingen, herunder ikke mindst i forhold til mindrebemidlede?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af dette spørgsmål indhentet en udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Der findes allerede efter den sociale lovgivning mulighed for at få tilskud til psykologbehandling til personer, som ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne, jf. Socialministeriets bidrag til besvarelsen af dette spørgsmål.

 

Er der tale om egentlig psykisk sygdom, er der mulighed for at søge behandling gennem egen læge og evt. i det psykiatriske behandlingssystem. I sundhedsvæsenet er der således mulighed for efter henvisning at blive behandlet vederlagsfrit i det psykiatriske sygehusvæsen og i distriktspsykiatrien.”

 

Justitsministeriet har tillige anmodet om en udtalelse fra Ligestillingsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Der er under handlingsplanen til bekæmpelse af mænds vold mod kvinder og børn i familien etableret en akutpulje til kvinder, der har været udsat for vold i hjemmet. Der er bevilliget midler for perioden 2005-2008. Ordningen administreres af LOKK (Landsorganisation af krisecentre) og dækker akut krisehjælp i særlige situationer, og ikke i de tilfælde, hvor sygesikringen normalt skal dække kvindernes behov. 

 

Ordningen fungerer i samarbejde med Falck Healthcare og har været ganske flittigt brugt af krisecentre over hele landet. I alt har der i 2006 været tale om knap 60 forløb (en stigning i forhold til 2005 hvor der var 40 forløb), hvoraf der har været behov for tolkebistand i enkelte tilfælde. De enkelte forløb har varet fra 2-10 timer.

 

Krisecentrenes ledere eller stedfortræder rekvirerer selv assistance fra Falck Healthcare, når det skønnes nødvendigt. Der indsendes efterfølgende ved hver rekvisition en kort beskrivelse af årsagen og forløbet til LOKK-sekretariatet.

 

LOKK vurderer, at ordningen er en succes, og det giver krisecentrene en tryghed i dagligdagen med de meget traumatiserede kvinder og børn, at man har denne mulighed til de mest grelle tilfælde.”

 

Herudover har Justitsministeriet til brug for besvarelsen anmodet om en udtalelse fra Socialministeriet, der har oplyst følgende:

 

"Kommuner kan skønsmæssigt, jf. serviceloven § 102, bevilge tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer.”