Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 335, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 29. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 335 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes - eventuelt på baggrund af en indhentet udtalelse fra indenrigs- og sundhedsministeren - redegøre for, i hvilket omfang ofre for vold og voldtægt får/kan få tilbud om psykologhjælp, og herunder i hvilket omfang ofrene selv skal betale for psykologhjælpen.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af dette spørgsmål indhentet en udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan oplyse, at der i praksissektoren efter lægehenvisning ydes tilskud til psykologbehandling til 8 særligt udsatte persongrupper i forbindelse med akut opståede krisesituationer: 1) røveri-, volds- og voldtægtsofre, 2) trafik- og ulykkesofre, 3) pårørende til alvorligt psykisk syge personer, 4) personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom, 5) pårørende til personer, der er ramt af en alvorligt invaliderende sygdom, 6) pårørende ved dødsfald, 7) personer, der har forsøgt selvmord og 8) kvinder, der får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge. Der ydes desuden tilskud til psykologhjælp til personer, som, før de fyldte 18 år, har været ofre for incest eller andre seksuelle overgreb.

 

Der ydes et tilskud på 60 pct. af de i overenskomsten mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Dansk Psykolog Forening fastsatte honorarer pr. konsultation. Tilskuddet ydes for indtil 12 konsultationer pr. behandlingsforløb.

 

I 2006 blev 4.579 personer, der havde været ofre for røveri, vold og voldtægt, og 1.717 personer, der før de fyldte 18 år, har været ofre for incest eller andre seksuelle overgreb, henvist til psykolog efter ordningen med tilskud til psykologhjælp i praksissektoren.”