Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 330, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 29. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 330 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I hvilket omfang bliver voldtægts- og voldsofre i dag orienteret, når den pågældende gerningsmand bliver løsladt?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af dette spørgsmål indhentet en udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:

 

”Direktoratet kan oplyse, at oplysninger om gerningsmandens forhold under straffuldbyrdelsen er fortrolige oplysninger, og at sådanne oplysninger normalt ikke må videregives til andre. Det vil således normalt være uberettiget – og strafbart – at videregive oplysninger til forurettede om, hvornår den indsatte skal på udgang eller løslades.

 

Fortrolige oplysninger vil dog i særlige tilfælde kunne videregives, hvis den, der videregiver oplysningen, handler i berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller af eget eller andres tarv, jf. straffelovens § 152 e.

 

Direktoratet kan videre oplyse, at det ikke er praksis, at Kriminalforsorgen ved løsladelse af indsatte i sager om vold eller voldtægt foretager underretning af forurettede. Derimod forekommer det i konkrete tilfælde, at kriminalforsorgen efter anmodning fra politiet underretter f.eks. det stedlige politi, når en indsat løslades. Dette sker navnlig i sager vedrørende alvorlig kriminalitet, hvor politiet ud fra præventive overvejelser finder, at der er et særligt hensyn at tage til forurettede.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at alle løsladelser, både løsladelser på prøve og løsladelse efter endt straf, af kriminalforsorgen indberettes til Rigspolitiets kriminalregister.”

 

Justitsministeriet har desuden indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Der er ikke udarbejdet almindelige bestemmelser om, at politiet skal underrette ofre for forbrydelser, når en varetægtsfængslet eller domfældt person bliver løsladt. For at belyse praksis på området har Rigspolitiet indhentet udtalelser fra Nordjyllands, Fyns og Københavns Politi.

 

Det fremgår af disse udtalelser, at politiet ikke systematisk underretter voldtægts- og voldsofre om løsladelse af en varetægtsfængslet eller domfældt person. Om underretning skal gives, beror på en konkret vurdering i hver enkelt sag, herunder om den forurettede har ønsket underretning, eller om der er et indbyrdes kendskab mellem offer og mistænkt/gerningsmand, som indebærer, at offeret har en særlig interesse i at få kendskab til løsladelsen.”