Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 329, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 29. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 329 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes i fortsættelse af forrige spørgsmål redegøre specifikt for de overvejelser, der har været i Norge vedrør­ende partsstatus for voldtægts- og voldsofre i retssager”

 

Svar:

 

Strafferetsplejeudvalgets betænkning nr. 1485/2006 om forurettedes processuelle retsstilling i straffesager indeholder i kapitel 3 en beskrivelse af bl.a. de overvejelser, der har været i Norge vedrørende spørgsmålet om tildeling af partsstatus til forurettede.

 

I afsnit 3.3. i betænkningen er hovedindholdet i dr. jur. Anne Robberstads rapport ”Kontradiksjon og verdighet” beskrevet. Det fremgår heraf, at det i den norske rapport anbefales, at forurettede tildeles fuld partsstatus med samme rettigheder som den tiltalte. Som begrundelse anføres det bl.a., at det må antages at være vigtigt for den forurettede at blive taget alvorligt og anerkendt som en central deltager i sagen. Ifølge rapporten skal tildelingen af partsstatus ikke påvirke forurettedes vidnepligt og pligt til at tale sandt.

 

På baggrund af rapporten fra dr. jur. Anne Robberstad nedsatte det norske Justisdepartementet i juli 2004 et udvalg, der skulle undersøge mulighederne for at styrke den forurettedes og de pårørendes processuelle retsstilling i straffesager. Den 8. maj 2006 afgav dette udvalg sin betænkning NOU 2006:10 ”Fornærmede i straffeprocessen – nytt perspektiv og nye rettigheter”.

 

Denne betænkning er nærmere omtalt i Strafferetsplejeudvalgets betænkning nr. 1485/2006, afsnit 3.4. Heraf fremgår det bl.a., at det norske udvalg fandt, at straffesager først og fremmest vedrører statens krav på straf, selv om den forurettede har klare og legitime interesser i straffesagen. Spørgsmålet om, hvorvidt der skal straffes, og hvilken straf der skal idømmes, skal derfor efter udvalgets opfattelse fortsat være et anliggende for staten.

 

Det norske udvalg fandt på baggrund af disse principielle overvejelser ikke, at forurettede skulle tildeles partsstatus. Udvalget foreslog i stedet, at forurettedes retsstilling styrkes ved f.eks. at give forurettede ret til at blive varslet om retsmøder, ret til løbende orientering om sagen, ret til at kommentere bevisførelsen og ret til at komme med afsluttende bemærkninger. Disse forslag er nærmere beskrevet i afsnit 3.4.2.2.-3.4.3.5. i Strafferetsplejeudvalgets betænkning.