ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

18. juni 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 306 alm. del  stillet af Retsudvalget den 3. maj 2007.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 306:

Hvornår agter regeringen at ratificere konventionen om handicappedes menneskerettigheder, og hvad var begrundelsen for, at regeringen ikke ville underskrive den frivillige tillægsprotokol om klageret?

 

 

Svar:

Regeringen er indstillet på at ratificere konventionen snarest muligt. Inden konventionen ratificeres, vil der, som det er normal praksis, blive foretaget en grundig vurdering af konventionens betydning for dansk ret, herunder om det kræver lovændringer at ratificere konventionen. I den forbindelse vil regeringen inddrage en lang række myndigheder og organisationer. Dette arbejde er i gang. Såfremt det kræver lovændringer at ratificere konventionen, er det dansk praksis, at disse lovændringer gennemføres inden konventionen ratificeres. Derfor er det vanskeligt at forudsige præcist, hvornår ratifikationen kan ske, men regeringen er som nævnt indstillet på at fremme sagen mest muligt.

 

Den frivillige protokol gør det muligt for enkeltpersoner, at klage til en FN-komite, hvis man mener, at et land overtræder handicapkonventionen.

 

Baggrunden for ikke at tiltræde tillægsprotokollen på nuværende tidspunkt er, at FN´s handicapkonvention indeholder en række økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, som kan fortolkes mere eller mindre vidtgående.

 

Så længe der ikke foreligger en fortolkningspraksis om omfanget af de  forpligtelser, som de deltagende stater kan blive pålagt vedrørende de økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, finder regeringen det ikke hensigtsmæssigt at tiltræde tillægsprotokollen.

 

Der er dog grund til at pege på, at det fremgår af konventionen, at de deltagende stater skal sende periodiske rapporter til en uafhængig komite, som oprettes i tilknytning til FN´s handicapkonvention. Komiteen vil på baggrund af disse rapporter gennemføre løbende eksaminationer af, hvordan den enkelte stat, herunder Danmark, efter komiteens opfattelse lever op til sine forpligtelser.  

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk