Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 291, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2007 (Alm. del).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Birgit Thostrup Christensen

 


Spørgsmål nr. 291 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren i forlængelse af overvejelserne omkring ændring af bekendtgørelse af grundlister oplyse, hvilke muligheder ministeren ser i en mere tilfældig udvælgelsesmetode (via lodtrækning blandt hele den voksne befolkning f.eks.) samt oplyse de gældende regler for udvælgelse af domsmænd/nævninge i de øvrige EU-lande?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet ændrede i februar 2007[1] grundlistebekendtgørelsen[2] bl.a. således, at grundlisteudvalget ved fremsendelsen af listen over personer, som er udtaget af grundlisteudvalget, fremover skal begrunde over for vedkommende landsret, hvordan grundlisteudvalget har søgt at sikre sig, at de udtagne personer er egnede til at virke som nævninger eller domsmænd, samt at kravene om alsidighed og repræsentativitet er opfyldt. Formålet med ændringen er i endnu højere grad at henlede grundlisteudvalgenes opmærksomhed på disse krav.

 

Justitsministeriet overvejer for tiden, om der er behov for yderligere initiativer med henblik på at sikre, at personer, der udtages til grundlisten, udgør et alsidigt sammensat udsnit af befolkningen, og at repræsentationen af de forskellige aldersklasser, af mænd og kvinder, og af etniske minoriteter svarer til deres andel af befolkningen i kommunen, herunder om der kan anvendes andre metoder – herunder også mere tilfældige – til udvælgelse af de personer, der skal virke som nævninger eller domsmænd.

 

For så vidt angår retstilstanden i de øvrige EU-lande har Justitsministeriet i forbindelse med besvarelsen af spørgsmål nr. 386 af 18. maj 1999 fra Folketingets Retsudvalg indhentet oplysninger om reglerne for udpegning af nævninger og domsmænd i de nordiske lande samt de daværende øvrige EU-lande og USA. En kopi af den endelige besvarelse af dette spørgsmål vedlægges. Justitsministeriet er naturligvis indstillet på at indhente nye oplysninger herom, hvis dette måtte ønskes.



[1] Ved bekendtgørelse nr. 152 af 20. februar 2007.

[2] Bekendtgørelse nr. 809 af 5. december 1990 om grundlister med senere ændringer.